Eerste wijnbouwcharter ondertekend in aanwezigheid van Vlaams minister Crevits

Verschillende wijnbouwers engageren zich voor een duurzame wijnbouw.© EF
Verschillende wijnbouwers engageren zich voor een duurzame wijnbouw.© EF
Redactie KW

Aan de vooravond van het eerste weekend van de zomervakantie bracht Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw Hilde Crevits een bezoek aan het wijndomein Entre-deux-Monts in Westouter waar het eerste wijnbouwcharter van België werd ondertekend door 9 wijnbouwers van de vzw Vintage Heuvelland. “Na 25 jaar activiteit in Heuvelland wordt de komende jaren de kaart van de duurzaamheid getrokken”, zegt schepen van Toerisme Bart Vanacker.

In navolging van het wereldwijde engagement dat de Verenigde Naties vastlegden in 2016 heeft België en bij uitbreiding ook Vlaanderen stappen ondernomen om tegen 2030 duurzaamheid op de agenda te plaatsen.

10-puntenplan

“Tegen 2030 moeten er bepaalde normen worden gehaald. Onze Heuvellandse wijnbouwers wachten niet op bijkomende regelgeving maar nemen vanaf begin juli, via het ondertekenen van een duurzaamheidscharter voor wijnbouw, het engagement een 10-puntenplan te gaan volgen. Vanuit de gemeente werd daarvoor een nieuw leaderdossier opgestart.”

Het eerste leaderdossier werd aangemaakt om de nodige promotie rond de wijnen te maken, een tweede dossier werd een handvat om de verdere noden rond duurzaamheid in kaart te brengen.

Met het derde dossier kunnen de wijnbouwers nu de nodige investeringen doen omtrent onder meer het spaarzame omgaan met water en grondstoffen, de maximale recyclage van afval, de vergroting van de biodiversiteit in de wijngaard en de minimalisering van de koolstofvoetafdruk.

Vzw Vintage Heuvelland

Met de vzw Vintage Heuvelland zetten de wijnbouwers verder in op het wijntoerisme. “Het proeven, consumeren of aanschaffen van de wijn bij de bron is daarbij een belangrijk gegeven”, zegt wijnbouwer Martin Bacquaert.

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits kan met haar bezoek meteen ook vaststellen dat de Heuvellandse wijnbouw geen klein broertje meer is in de grote landbouwfamilie. “Het is een volwaardige en beloftevolle zelfstandige sector. Jaar na jaar zien we het aantal wijnboeren en het aantal liter geproduceerde wijn stijgen.”

Duurzame wijnbouw

“Om ervoor te zorgen dat de sector geen slachtoffer wordt van haar eigen succes, stimuleren we een professionele omkadering en organiseren we in het najaar een ronde tafel met de hele sector. Het is goed om te zien dat de wijnboeren zich ook engageren om aandacht te hebben voor duurzaam beheer van de wijngaard.”

De wijnbouwers worden in hun aanpak van duurzame wijnbouw ondersteund door deze structurele partners: de gemeente Heuvelland, de provincie West-Vlaanderen, Duurzaam Ondernemen, Inagro en Syntra West.

Deze wijnbouwers ondertekenden het wijnbouwcharter: Edward Six (Wijngoed Monteberg), Martin Bacquaert (Wijngoed Entre-Deux-Monts), Michel Dehem (Wijngoed D’Hellekapelle), Dirk Talpe (Wijndomein Ravenstein), Frederik Debruyne (Wijndomein Neuve-Eglise), Laurens Dauchy (Wijndomein Rozenhil), Jan Staelens (Wijndomein Cense de l’Alouette), Simon Riquière (Wijndomein Heerlyckheyt Roonen Bergh) en Dominique Clarebout. (MDN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.