Buurt protesteert tegen komst van drie kippenstallen

We zien v.l.n.r. Regine Hautekeur, Anita Garreyn en Andy Deleu voor de plaats waar de nieuwe stallen zouden komen.© EF
We zien v.l.n.r. Regine Hautekeur, Anita Garreyn en Andy Deleu voor de plaats waar de nieuwe stallen zouden komen.© EF
Redactie KW

De plannen voor drie pluimveestallen op de hoeve Boussery in Voormezele stuiten op protest. Met de bestaande stallen zouden er 228.000 kippen en 150 runderen komen op de heuvel waar de hoeve zich bevindt. “De stank is nu al niet te harden”, klinkt het bij buurtbewoonster Anita Garreyn.

De uitbaters van de hoeve Boussery in de Eekhofstraat in Voormezele dienden onlangs een omgevingsvergunning in voor de bouw van drie pluimveestallen en een loods. Een bestaande varkensstal wordt gesloopt. Het is de deputatie van de provincie West-Vlaanderen die uiteindelijk een beslissing moet nemen, maar buurtbewoners protesteren tegen de komst van die extra stallen. “We zien het hier met lede ogen aan”, zegt Anita Garreyn, die zelf ook in de Eekhofstraat woont. “Nu al is de stank bij momenten niet te harden. Als de huidige 84.000 kippen al zoveel geuroverlast geven, wat zal dit dan zijn bij 228.000 stuks?”

Kippen verdubbeld

Ze trekt dan ook aan de alarmbel, maar doet dat niet alleen: ook Natuurpunt De Bron roert zich in het debat. Hoewel er ook 952 varkens verdwijnen – om ruimte te maken voor de kippen – ziet Natuurpunt deze industriële veeteelt liever niet in historische landschappen. “Het aantal kippen is de laatste tien jaar meer dan verdubbeld in Ieper”, aldus Peter Bossu, coördinator van Natuurpunt De Bron. “Dit gaat ten koste van het landschap, de natuur en de gezondheid van de omwonenden. Het natuurgebied De Palingbeek ligt hier op nog geen 800 meter.”

De Bron stelt zich ook vragen bij de vergunningen die de provincie verleent in de landschappelijk waardevolle gebieden. “Dit zijn juridisch wankele vergunningen. Het Grondwettelijk Hof heeft een bijzondere motiveringsplicht opgelegd voor het bouwen in landschappelijk waardevolle gebieden. De provincie legt dit in de hele regio vlot naast zicht neer, hoewel dit wel juridisch bindend is. Als burgers dus gaan procederen tegen deze vergunningen, is de kans groot dat heel wat recent vergunde landbouwers met een groot probleem zullen zitten.”

De uitbaters van het landbouwbedrijf waren niet bereikbaar voor commentaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier