Update
Gesprek tussen kalkoenkweker en buurtbewoners in Lichtervelde “constructief verlopen”

De gesprekken tussen de Lichterveldse kalkoenkweker Luc Lavens en de buurtbewoners zijn woensdagavond constructief verlopen. Dat zegt Geert Carpentier, één van de initiatiefnemers achter een petitie tegen de geuroverlast door de kwekerij. Een uitbreiding van de kwekerij baart de omwonenden zorgen. “Maar wij zijn absoluut niet tegen die uitbreiding op zich. Het moet gewoon leefbaar blijven voor iedereen.”

De kalkoenkwekerij van Luc Lavens kwam al eerder in het vizier toen in het centrum sprake was van geurhinder.© foto Kurt
De kalkoenkwekerij van Luc Lavens kwam al eerder in het vizier toen in het centrum sprake was van geurhinder.© foto Kurt

In Lichtervelde gaat sinds kort een petitie die zich kant tegen de geuroverlast van de kalkoenkwekerij van Luc Lavens. Die laatste kreeg in november een vergunning voor een uitbreiding van zijn kalkoenstallen voor nog eens 15.000 dieren. De initiatiefnemers kanten zich niet tegen de uitbreiding als geheel, maar dringen wel aan op een grondige geurstudie. Woensdagavond stond er al een digitaal overleg met de betrokken landbouwer op de agenda.

Resultaten afwachten

“Dat overleg is constructief verlopen”, zegt buurtbewoner Geert Carpentier uit de Wullputstraat, één van de initiatiefnemers achter de petitie. “We hebben afgesproken dat we de resultaten van onze petitie gaan afwachten. We hebben onze brief verdeeld over zo’n 800 brievenbussen in de ‘driehoek’ rond de kalkoenkwekerij, tussen de Koolskampstraat, de Ringlaan en de Stegelstraat. Met die petitie willen we vooral nagaan hoeveel mensen geurhinder ondervinden. Zo kregen we ook al brieven terug van mensen die géén last hebben van geurhinder. In mijn straat is de stank op sommige plaatsen bij momenten niet te harden, terwijl je 50 meter verder niks ruikt. Het is dus een heel lokaal, maar erg verspreid probleem.”

Of het tot een beroepsprocedure komt, zal afhangen van de respons op de petitie. “Na ons overleg van woensdagavond willen we nu alles even laten bezinken. Het laatste wat we willen, is dat dit uitgevochten wordt op de sociale media.”

Leefbaar

Geert benadrukt nog eens dat hij niks tegen de kalkoenkwekerij op zich heeft. “We willen die man zijn broodwinning zeker niet afnemen. Ik begrijp dat landbouw industrie geworden is en dat je moet uitbreiden om te kunnen overleven. We hebben daar alle begrip voor, maar het moet wel leefbaar blijven iedereen. Het kan niet zijn dat je niet op je terras kunt zitten door de stank. En dan is er ook nog het fijn stof. Daar moet dus echt wel iets aan gedaan worden.” (TV/OV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.