Boerensyndicaat is het beu en voert actie aan grootwarenhuizen: “Retailsector gedraagt zich als hedendaagse slavenhandelaar”

Ook aan het distributiecentrum van Lidl in Gullegem stonden actievoerders. © AV
Redactie KW

Leden van het algemeen boerensyndicaat (ABC) voeren dinsdagmiddag actie aan verschillende grootwarenhuizen en distributiecentra in West- en Oost-Vlaanderen. Ze klagen aan de praktijken van de retailsector aan die worden ingezet om de ‘laatste consument’ te veroveren. “De jacht op klanten wordt gevoerd met stuntprijzen op verse producten. Dit is enkel mogelijk door de primaire producent als slaven te behandelen”, klinkt het.

De grootste actie vindt plaats aan het distributiecentrum van Lidl in Gullegem, waar zowat 40 ABS-leden aanwezig zullen zijn. “We gaan geen chaos veroorzaken, maar aan warenhuizen gaan we mensen wel een voor een binnen laten en onze grieven meedelen”, vertelt ABS-directeur Eric Claeys. “Zolang er geen duidelijk signaal komt voor inwilliging van onze eisen, zullen onze acties blijven verder gaan.”

Eisen prijsdalingen

Om met elkaar te concurreren eisen retailers volgens het ABS steeds lagere prijzen bij onder andere de varkensboeren. Ze zouden er zelfs mee dreigen om buitenlandse producten aan te kopen als de prijsdalingen niet konden gegarandeerd worden. De vakbond eist daarom dat de retailsector haar steun uitspreekt voor landbouwers en hun producten naar waarde vergoedt. “Ook de prijs van melk moet naar boven getrokken worden zodat de druk op melkerijen vermindert. Tot slot willen we dat er op ‘een deftige manier’ wordt omgegaan met kippenboeren”, laat het ABS weten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier