Boer pleit voor zelfrecht vaccinatie eigen dieren

Renaat Devreese, die in 2001 zijn dieren moest slachten, pleit ervoor zelf preventief te mogen vaccineren wanneer een ziekte dreigt.© Davy Coghe
Renaat Devreese, die in 2001 zijn dieren moest slachten, pleit ervoor zelf preventief te mogen vaccineren wanneer een ziekte dreigt.© Davy Coghe
Redactie KW

Dag op dag 20 jaar geleden moest boer Renaat Devreese (58) zijn 297 geiten en schapen slachten wegens mogelijk gevaar voor mond-en-klauwzeer. Vandaag pleit de Vlissegemnaar ervoor dat boeren zelf mogen beslissen om hun schapen en geiten preventief te vaccineren. De Boerenbond kan zich vinden in het voorstel, maar ziet zich ook beperkt in zijn mogelijkheden.

Zo’n 20 jaar geleden brak in het Verenigd Koninkrijk mond-en-klauwzeer uit ( een besmettelijke ziekte bij dieren die onder andere kwijlen, een verminderde eetlust en kreupelheid veroorzaakt, red. ). Al snel werden ook besmettingen in Nederland en België vastgesteld.

Heel wat boeren kregen de opdracht om hun geiten en schapen te slachten. Op 8 maart 2001 was het ook de beurt aan Renaat. “Ik was aan het werken en op de radio hoorden we dat er acht bedrijven met schapen en een bedrijf met geiten hun dieren moesten slachten.”

“Ik wist direct dat wij bij die bedrijven zaten, ook al waren we zelf niet gecontacteerd door de overheid. Een paar weken daarvoor hadden we namelijk enkele dieren gekocht in het Verenigd Koninkrijk en zo hadden we snel de link gemaakt.”

Verloren rechtszaak

Renaat slachtte met veel verdriet zijn dieren, maar zou niet zomaar zijn lot aanvaarden. Wat volgde, was een rechtszaak die Renaat aanspande tegen de Vlaamse overheid. Aanvankelijk leek Renaat gelijk te krijgen, maar finaal beet hij in het zand. “Ik heb een advocaat in de arm genomen en in eerste aanleg kregen we dan gelijk van de rechtbank, maar de overheid tekende beroep aan en haalde uiteindelijk zijn slag binnen.”

Ondertussen zijn Renaat en zijn bedrijf aan de betere hand, maar het herstel van de klap had zijn tijd nodig. “De eerste maanden konden we geen dieren kopen omdat er een vervoersverbod was. Om dan toch wat kaas te produceren, kocht ik melk van collega-boeren. Na die eerste maanden konden we wel wat lammetjes kopen. Het duurde uiteindelijk tien jaar voor ik weer in de situatie zat van 2001.”

Zelf vaccineren

Vandaag is het dus exact 20 jaar geleden dat Renaat zijn dieren moest slachten. In een facebookpost riep hij vandaag op voor het recht op vaccinatie van de eigen dieren wanneer er een uitbraak dreigt.

“Geef ons als boer nu eindelijk het recht om onze dieren te mogen beschermen en om ze te vaccineren als er ziekte dreigt. We moeten het doen uit solidariteit, uit zorg en uit verantwoordelijkheidszin naar anderen. Net zoals we het met de coronavaccins doen.”

Europese regels

De Boerenbond laat ondertussen weten dat vaccinatie voor hen zeer belangrijk is, maar dat Europa op dat vlak de regels bepaalt. “We kunnen ons zeker vinden in zo’n voorstel en we zijn zeker voor een brede vaccinatie waar mogelijk”, vertelt Vanessa Saenen, woordvoerder bij de Boerenbond.

“In het geval van mond-en-klauwzeer zijn we echter aan de Europese regels gebonden. Europa staat op dat vlak terughoudender tegen brede vaccinatie omdat ze vrezen dat het moeilijker zal zijn om bij een uitbraak de bron te vinden.” (MP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.