Bedrijfsgilde Zwevegem ziet Stikstofakkoord als doodsvonnis voor landbouwer: “Geen bestaanszekerheid meer”

Redactie KW

De bedrijfsgilde Zwevegem ging samen met Groene Kring Zuid-West-Vlaanderen en Ferm voor agravrouwen in gesprek met burgemeester Doutreluingne en schepen Isabelle Degezelle, bevoegd voor landbouw, omtrent het stikstofakkoord.

Ze verzamelden op het landbouwbedrijf van Geert Vandennieuwenborg in de Kwadestraat in Heestert om hen persoonlijk te vertellen wat de impact van het huidige stikstofakkoord voor hun bedrijf én voor de gemeente Zwevegem betekent. Ze roepen de gemeente dan ook op om te reageren naar de Vlaamse Overheid toe.

Op 23 februari kondigde de Vlaamse regering de beslissing aan rond het stikstofdossier. “Een beslissing die een immense impact heeft op de veehouders van Zwevegem en die hun voortbestaan bedreigt. De teleurstelling en woede zijn bijzonder groot bij onze leden. De Vlaamse regering breekt in op bestaande vergunningen en afspraken, én zet landbouwers voor het blok. Dit is waanzin”, zegt Astrid Deneire van de Boerenbond.

Sommige landbouwers kregen te horen dat ze hun stallingen die er amper drie jaar staan niet meer zullen mogen gebruiken of dat er grote aanpassingen dienen te gebeuren. Ook het bemesten van landbouwgrond is voor sommigen verboden.

Signaal

Door het stikstofakkoord wordt volgens Astrid Deneire de ondernemersdynamiek in de landbouwsector gekraakt. “Men houdt vooral de landbouwsector aansprakelijk voor het teveel aan stikstof. Dit zorgt ervoor dat boeren geen bestaanszekerheid en toekomstperspectief meer hebben. Wij kunnen onze bedrijven niet meer moderniseren of ontwikkelen.”

De landbouwers riepen de gemeente daarom op om samen met hen een krachtig signaal te geven. “Een signaal dat we samen kiezen vóór onze landbouw, voor gezonde bodems en voor voldoende lokaal voedsel voor al onze burgers”, besluit Astrid Deneire.

(GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.