Bart Dochy (CD&V) hekelt negatieve taal over landbouwers in schoolboeken: “Dit kan aanzetten tot haat”

Bart Dochy, burgemeester van Ledegem en Vlaams parlementslid voor CD&V. © Jan Stragier
Olaf Verhaeghe

Bart Dochy, Vlaams parlementslid voor CD&V en burgemeester van Ledegme, is niet te spreken over een schoolboek dat wordt gebruikt in het derde leerjaar. Volgens Dochy stelt het lesmateriaal de landbouwsector in een negatief daglicht, in een periode waarin de boeren het allerminst makkelijk hebben. “Ik zal agribashing blijven aankaarten, ook in het Vlaams parlement”, klinkt het.

Alle koeien, varkens en kippen produceren samen veel mest. Boeren gebruiken die mest ook op het land. Dat vervuilt de grond, de lucht en het water op onze aardbol .De minister wil dat de boeren machines gebruiken om de mest minder schadelijk te maken. Maar de boeren gaan niet akkoord met de dure en strenge regels van de minister. De boeren blokkeren daarom de snelweg met hun tractoren.

Die passage in een schoolboek voor kinderen in het derde leerjaar van Die Keure stuit Bart Dochy (CD&V) tegen de borst. De burgemeester van Ledegem en lid van het Vlaams parlement vindt dat de tekst de landbouwsector en landbouwers te zeer in een negatief daglicht stelt. “Het doet me pijn om te zien dat de negatieve beeldvorming zonder enige nuance in schoolboeken wordt overgenomen”, zegt hij.

Agribashing

Dat terwijl het mentale welzijn bij vele Vlaamse landbouwers achteruit gaat, zo blijkt uit bevragingen. “De financiële onzekerheid, de almaar strengere voorwaarden en regels en het gebrek aan waardering zorgen voor een negatieve impact op de mentale gezondheid”, aldus Dochy. “En de landbouwsector wordt de laatste jaar almaar meer geconfronteerd met die gevallen van agribashing.”

Bart Dochy toont de passage in het schoolboek voor leerlingen van het derde leerjaar.
Bart Dochy toont de passage in het schoolboek voor leerlingen van het derde leerjaar. © gf

“Uiteraard moet een debat kunnen en daar heb je stellingen voor nodig, maar die moeten correct zijn en met enige zin voor nuance worden geformuleerd”, voegt Bart Dochy nog toe. “Tendentieuze bewoordingen zonder weerwoord of enige context kunnen aanzetten tot haat.”

Actieplan

De Ledegemse burgemeester neemt zich voor om zich te richten tot Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V). “In het actieplan rond welbevinden moet de nodige aandacht zijn voor agribashing”, besluit Dochy. “Ik zal dit issue ook blijven aankaarten, zeker in het Vlaams parlement.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier