Advocaat van Den Uytkant erkend als streekproduct

V.l.n.r. Pieter Glorie, Steven Pil en Johan Vandamme.© ACK
V.l.n.r. Pieter Glorie, Steven Pil en Johan Vandamme.© ACK
Redactie KW

De provincie West-Vlaanderen kende het label van 100% West-Vlaams streekproduct toe aan 18 producten. Onder andere de advocaat van Den Uytkant in Keiem mag zich voortaan een erkend streekproduct noemen.

Den Uytkant is een afdeling van Duin & Polder, dat dagbesteding biedt aan volwassenen met een verstandelijke beperking, in Keiem. Op de hoeve kunnen de bezoekers onder meer timmeren, tuinieren, kippen voederen en de eitjes verwerken. “Voor onze mensen is het omgaan met de dieren een hele beleving. Het verblijven op de boerderij, op een rustige plaats en verschillende taken zelfstandig kunnen uitvoeren, betekent voor hen een hele erkenning”, vertelt Pieter Glorie, begeleider van Den Uytkant. “Meten en wegen, mengen, maar ook afwassen, zijn allemaal taken die ze nauwgezet kunnen uitvoeren. Dat alles nodigt uit om ambachtelijke producten te gaan maken.”

Vierde product

De advocaat van Den Uytkant is het vierde product dat het label streekproduct krijgt. “We hebben al ons bier, Uytkanter, onze zelfgemaakte choco van koemelk en onze zelfgemaakte choco van geitenmelk en nu komt daar nog onze advocaat bij”, aldus begeleider Steven Pil. “Onze mensen zijn daar heel trots op, maar ook onze mensen die groenten en bloemen telen, houden van het werk op de boerderij. De belangrijkste pijlers van Den Uytkant zijn verbondenheid met elkaar en verankering met de lokale samenleving.”

Ook verkocht op de Bonterie

De producten van Den Uytkant zijn te verkrijgen in de lokale handel. “De reden waarom onze advocaat verkozen werd, is onder andere omdat wij voor het maken ervan de eitjes van onze eigen kippen verwerken, terwijl in vele gevallen advocaat wordt gemaakt met aangekochte eierdooiers en zelfs met poeder. Maar natuurlijk ook omdat het lekker is”, lacht Pieter Glorie. “Onze producten worden ook verkocht op de Bonterie, een camperhoeve hier vlakbij. Onze bezoekers brengen met een volgeladen kar de producten zelfstandig naar de Bonterie. Je zou ze eens moeten zien glunderen, echt een opsteker voor hen. Zo zijn ze met zijn allen ook trots op de erkenning die ze nu krijgen voor hun advocaat.” (ACK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.