Kwart minder omzet voor tapijtgroep Balta in eerste semester

© belga
Redactie KW

Tapijtgroep Balta heeft in de eerste zes maanden van het jaar een kwart minder omzet geboekt. Dat blijkt vrijdag bij de publicatie van de halfjaarresultaten van het West-Vlaamse bedrijf. Vooral het tweede kwartaal was uitdagend voor Balta vanwege de wereldwijde lockdowns door het coronavirus.

De brutowinst (ebitda, de winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) daalde in de eerste jaarhelft met 51 procent, tot 18,3 miljoen euro.

De resultaten werden het zwaarst beïnvloed in april, met een verbeterende trend die medio mei begon en zich in juni voortzette“, zegt ceo Cyrille Ragoucy. “Balta heeft zijn operationele veerkracht aangetoond door met succes kosten te besparen en geld te vrijwaren. Wij namen maatregelen om onze werknemers te beschermen en de relaties met onze leveranciers en klanten te onderhouden.”

Omzetverlies van 106,7 miljoen euro

In juli liet Balta in een ‘corona-update’ al weten in het tweede kwartaal een omzetverlies te hebben geleden van 106,7 miljoen euro, een daling met 36,5 procent tegenover een jaar eerder. Dat cijfer wordt vrijdag bevestigd in de halfjaarresultaten.

In lijn met de aanhoudende onzekerheden in de markt, blijft Balta zich richten op het verbeteren van de operationele prestaties en een voorzichtig kostenbeheer, aldus Ragoucy nog. De netto kasstroom was in het kwartaal 7,1 miljoen euro positief.

Balta sloot vanwege de coronacrisis tijdelijk zes van de acht fabrieken om kosten te besparen. “Tijdens de lockdowns hebben we onze productieniveaus flexibel ingezet om aan de verminderde vraag te voldoen, terwijl we de klantenorders efficiënt bleven uitvoeren”, legt het bedrijf uit. Vanaf midden mei, bij de heropening van de markten, verhoogde het bedrijf geleidelijk de productie. “We verwachten nog steeds ongeveer 85 procent van de capaciteit te bereiken in het vierde kwartaal van 2020, waarbij we anticiperen op extra werkkapitaalvereisten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier