Kuurne laat bijna 400 zonnepanelen drijven op vijver van hippodroom

De zonnepanelen werden voor een keer niet op een dak maar wel op de vijver van de drafpiste gelegd. © GF
Redactie KW

Dinsdagavond werden 380 zonnepanelen op de vijver in het midden van de Kuurnse drafpiste geïnstalleerd. De gemeente Kuurne, vzw Drafwedrennen Kuurne, BeauVent en Ministry of Solar willen op die manier de hippodroom en de Kubox van duurzame groene stroom voorzien. De daken van de gebouwen bleken niet ideaal, waardoor een creatieve oplossing zich opdrong.

Kuurne ging in 2017 in zee met BeauVent om de gemeentelijke gebouwen te voorzien van zonnepanelen. Aanvankelijk zat de Kubox mee in het project maar het afgelopen jaar werden er kleine herstellingswerken aan het dak uitgevoerd waardoor noch BeauVent en Ministry of Solar noch het gemeentebestuur het risico wilden lopen om het dak van de Kubox vol te leggen met panelen. De kans bestaat immers dat de panelen er na enkele jaren zouden moeten worden afgehaald voor mogelijk structureel herstel. “Toch wilden wij ook absoluut deze site van zonnepanelen voorzien”, stelt schepen van Energie Francis Watteeuw (SP.A/Groen) “Het idee van de vijver kwam enigszins uit de lucht vallen, maar bleek gelukkig haalbaar.”

Innoveren

De 380 drijvende panelen op de vijver van de drafpiste zullen jaarlijks ruim 100.000 kWh aan groene stroom opwekken, het equivalent van 30 gezinnen. De helft van de opgewekte groene stroom wordt ter plaatse gebruikt om de hippodroom en de Kubox van elektriciteit te voorzien. Johan Stroobandt, van installateur Ministry of Solar, is tevreden met de realisatie. “Wij willen blijven innoveren”, stelt hij. “Dit project is dan ook uniek in Vlaanderen. Doordat de installatie op het water drijft, worden de panelen en de kabels op warme dagen zoals de afgelopen zomer gekoeld wat voor een hoger rendement zorgt.”

Weerklank in heel Vlaanderen

Het Kuurns gemeentebestuur hechtte de voorbije jaren veel belang aan het lokale klimaatbeleid. Volgens burgemeester Francis Benoit (CD&V) met resultaat. “De CO2-uitstaat in Kuurne daalt, het zonnepanelenproject is symbolisch erg belangrijk. Wij zijn ookt rots dat de methode van derdepartijfinanciering weerklank kreeg in heel Vlaanderen. Ook stad Kortrijk past vandaag dezelfde formule toe om daken van eigen gebouwen te voorzien van zonnepanelen.”

“Voor onze vzw leveren deze panelen niet alleen een groene, maar ook een financiële win op”, zegt André Vandenheede, voorzitter van Drafwedrennen Kuurne en kandidaat voor Nieuw Kuurne bij de gemeenteraadsverkiezingen. “Wij kopen de groen opgewekte zonnestroom van de zonnepanelen aan, tegen een tarief dat een pak lager ligt dan de stroom die we tot op heden van het net nemen. Zo dekken ons op die manier in tegen de stijgende prijzen waarmee we in de komende maanden en jaren zullen worden geconfronteerd.” (OV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier