Kustvastgoed meer dan ooit in trek, prijsstijging vlakt af: “Een goede investering waar je zelf ook iets aan hebt”

Notaris Bart van Opstal: “Kopers zijn in coronatijden alsmaar veeleisender geworden.” © Peter MAENHOUDT Peter Maenhoudt
Hannes Hosten

Een appartement aan de kust bleek ook in de eerste jaarhelft van 2021 erg in trek. Het aantal transacties steeg met bijna 39 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2019. De forse stijging van de prijzen lijkt wel af te vlakken. “Vastgoed aan de kust is een goede investering, waar je zelf nog iets aan hebt”, zegt Michel Van Haeren uit Ravels, die een studio kocht op de zeedijk van Middelkerke.

De Belgische kust blijft het goed doen op de vastgoedmarkt. In vergelijking met de eerste jaarhelft van 2020 steeg het aantal transacties met 47,5 procent. Maar dat cijfer is misleidend, want net in die periode kwam de vastgoedmarkt tot stilstand door de eerste coronalockdown. De vergelijking met 2019 is relevanter, maar ook dan is er een stijging met 38,8 procent.

“De stijging van de vastgoedactiviteit aan de kust is ook sterker dan over heel België”, zegt de Oostendse notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be. “De sterke stijging van de kusttransacties is een corona-effect. Enerzijds zijn tweedeverblijvers minder geïnteresseerd in buitenlands vastgoed, anderzijds wensen heel wat beleggers hun centen te beveiligen door te investeren in vastgoed.”

Stijgers

De stijging van het aantal transacties deed zich vooral voor in Heist-aan-Zee, Nieuwpoort, Koksijde en Middelkerke. Qua marktaandeel blijven Oostende en Knokke de koplopers. Koksijde prijkt op derde plaats, Nieuwpoort op de vierde. Vijf jaar geleden was dat nog Middelkerke. Heist-aan-Zee verovert een plaats in de toptien.

Nieuwe appartementen stijgen in prijs, prijzen oudere appartementen zijn dalend

“In Heist-aan-Zee is de vraag naar duurdere appartementen groter dan het aanbod”, weet notaris Van Opstal. “Kopers zijn in coronatijden veeleisender geworden. Ze gaan op zoek naar grotere appartementen met grote terrassen en hechten extra belang aan de ligging van vastgoed. De gemeenten die een aanbod hebben dat beantwoordt aan deze verwachtingen, zien het aantal vastgoedtransacties het meest stijgen.”

Twee snelheden

De gemiddelde prijs voor een appartement aan de kust bedroeg in het eerste semester 299.030 euro, 4,1 % meer dan in 2020. Rekening houdende met de inflatie is de prijs voor een kustappartement de jongste vijf jaar met 9,3 procent gestegen. Daarmee stijgen de prijzen voor appartementen aan de kust minder sterk dan over heel België

“De kust kent een vastgoedmarkt met twee snelheden: de prijzen van de nieuwbouwappartementen stijgen door de hoge vraag en de stijgende bouwkosten”, legt Bart van Opstal uit. “De prijzen van de oudere appartementen volgen deze stijging niet en tonen eerder een dalende tendens. Deze twee tendensen compenseren elkaar gedeeltelijk.”

De gemiddelde prijs voor een kustappartement kan sterk variëren van gemeente tot gemeente en volgens de ligging. Zo is een appartement in Knokke gemiddeld drie keer zo duur als een in Bredene, waar de prijzen met 8,2 procent het sterkst dalen. Een andere opvallende evolutie: hoe meer kamers het appartement telt, hoe sterker de prijsstijging. “Corona zorgde dat kopers meer dan ooit op zoek zijn naar ruimere appartementen, waarvan het aanbod kleiner is”, zo verklaart de notaris deze tendens.

Heist in de lift

Veronique Winkmolen (61) uit Hove kocht begin dit jaar een appartement in Heist, dat momenteel erg in trek is. “We zoeken al een vijftal jaar naar een appartement in Duinbergen of Knokke, waar we vroeger iets huurden op jaarbasis”, vertelt ze. “Heist vond ik vroeger een verschrikkelijke badstad. Na het overlijden van mijn mama twee jaar terug ging ik actief op zoek naar een stekje aan zee, maar ik heb wel mijn man moeten overtuigen.”

“Uiteindelijk vonden we een appartement in Heist dat aan onze eisen voldeed: heel veel licht, zicht op zee via een zijraam… Het gebouw dateert al uit de jaren ‘70, maar het appartement is wel vernieuwd. Wij moesten enkel schilderen. Dat was ook een vereiste: we waren niet van plan om nog een hele verbouwing te doen. Maar een ouder appartement is toch betaalbaarder dan een volledige nieuwbouw.”

Helemaal tot rust

En uiteindelijk kwam Veronique toch in Heist terecht, de badplaats die ze eerst absoluut niet wou. “Vrienden die al een tweede verblijf hebben in Heist, konden ons overtuigen dat het er stilaan aan het veranderen is”, legt ze uit. “Vroeger kwam er toch wat ‘ander’ volk. Weet je, wij zijn gewone mensen, Het Zoute zou ons ook niet passen. Maar ik ben niet iemand die op badsloefen buiten komt.”

Veronique en haar man zijn intussen blij met de gemaakte keuze. “We komen hier nu zo’n drie op de vier weekends. Aan zee voel ik me zo ontspannen. Wij hebben thuis ook een zwembad in de tuin, maar dat is toch anders. Thuis heb je altijd werk: de was, de strijk, de kuis, de kinderen die hulp vragen… Aan zee komen we helemaal tot rust. Ook mijn man is er gelukkig mee, ook al krijgt hij het nog niet over zijn lippen. ‘Het is toch makkelijk hé dat je niet telkens al je bagage moet inpakken’, zegt hij dan. Toch is een verhuizing niet aan de orde. Ik zou onze tuin en het groen van Hove te veel missen.”

Om te genieten

Michel Van Haeren (60) uit Ravels kocht eind vorig jaar een studio in Middelkerke, ook een badplaats waar het vastgoed in de lift zit. “Het is een relatief nieuwe studio”, vertelt hij. “Wij gaan naar ons pensioen toe en vonden dit een goede investering. Het is klein, we hebben er niet veel werk aan en komen hier naartoe om te genieten. Thuis hebben we al genoeg onderhoudswerk. Wij komen al 25 jaar naar Middelkerke en vinden het een goede uitvalsbasis tussen Oostende en Nieuwpoort. Als het nieuwe casino er komt, zal de aantrekkingskracht nog groter zijn. Al hoeft het voor ons ook niet te druk te worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier