Kust verwacht komende weken 1,2 miljoen dagtoeristen, wel nog geen redders

© BELGA
Redactie KW

De kust kijkt vol verwachting uit naar de paasvakantie, de traditionele aftrap van het toeristische seizoen.

Er worden 1,2 miljoen dagtoeristen verwacht en ook de hotelboekingen stromen vlot binnen. Dat meldt provinciebedrijf Westtoer vrijdag na een rondvraag.

Met het voorspelde zachte, rustige weer verwacht de toeristische sector aan de kust een goed begin van de paasvakantie. Ook het paasweekend kondigt zich nu al goed aan met hotelboekingen die vlot binnen stromen tot een bezettingsgraad van 80 procent en meer. Bij goed weer in het slotweekend kan dat nog verder oplopen. De kust verwacht ook 1,2 miljoen dagtoeristen.

“De Kust heeft de jongste dagen veel nieuwigheden gepresenteerd”, aldus gedeputeerde voor Toerisme Franky De Block (sp.a). Zo werd onder meer het vernieuwde kustweerbericht voorgesteld dat moet aantonen dat het aan de kust vaak beter weer is dan in het binnenland. Maar ook de tien kustgemeenten deden inspanningen. “De toeristische sector heeft een uniek aanbod om vakantiegangers te laten genieten van een verblijf aan zee. De tien kustgemeenten zorgen bij de start van het toeristisch seizoen voor een bijzondere vakantiesfeer. Onze dynamische regio onderscheidt zich meer dan ooit als een topbestemming voor de vier seizoenen”, aldus de gedeputeerde.

Voorzichtigheid geboden voor wie de zee wil ingaan

“De paasvakantie valt iets later dan in 2016. De boekingen verlopen goed. Uitschieter blijft het verlengde weekend van Pasen op het einde van de vakantieperiode, waar we op dit moment een gemiddelde bezetting van 80 procent behalen. De drukste periode qua reservaties ligt voorlopig in de tweede week. Het weer wordt een bepalende factor voor verdere boekingen. Bij goed weer noteren de hotels veel lastminutereservaties“, aldus Francis Bosschem, voorzitter van de vzw Kusthotels.

Ondanks het warme weer van de voorbije dagen en het rustige weer van de komende dagen wordt er opgeroepen om voorzichtig te zijn voor wie de zee wil ingaan. “We rekenen op de verantwoordelijkheidszin, vooral van volwassen en gezinnen met kinderen”, aldus de gedeputeerde. “Iedereen kan het hele jaar door genieten van de zee. We hebben ook sinds kort een akkoord met de kustgemeenten om vanaf 15 juni minstens een post te bemannen in elke kustgemeente.” Daarbuiten kunnen de kustgemeenten autonoom beslissen om redders in te zetten.

In de paasvakantie worden nergens redders ingezet. Dat is ook niet mogelijk omdat er nog niet genoeg werkkrachten zijn. Veel redders zijn jobstudenten die enkel in het hoogseizoen kunnen worden ingezet. Ook logistiek is het niet mogelijk. Enkel bij uitzonderlijk goed weer zou Blankenberge een uitzondering maken in het paasweekend.

De Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen waarschuwt ook voor het koude zeewater en gebruikt als algemene regel: als de reddingsposten niet open zijn, geldt een algemeen zwemverbod.

(BELGA)