Kurt van Slagerij Dugardeyn: “Ik voel me nog meer landbouwer dan slager”

Kurt Dugardeyn en Ann Pollentier zijn na al die jaren nog altijd even ambitieus.©JOKE COUVREUR
Kurt Dugardeyn en Ann Pollentier zijn na al die jaren nog altijd even ambitieus.©JOKE COUVREUR
Wouter Vander Stricht

Kurt Dugardeyn (48) en Ann Pollentier (47), het echtpaar achter Slagerij Dugardeyn, blijven in het zicht van het 25-jarig bestaan van hun zaak nog even ambitieus. “Dat is ons ondernemersbloed, dit kun je niet stoppen”, klinkt het. Voor eindejaar zetten ze zich weer schrap. “Maar nerveus zijn we daar niet voor. We hebben daar al een bepaalde routine in.” Een kennismaking met het koppel dat na een lange zoektocht in Roeselare strandde.

Slagerij Dugardeyn is een gevestigde waarde in Roeselare. Maar het koppel dat deze bloeiende zaak belichaamt, is afkomstig uit het Brugse. “Ik ben van Sint-Michiels”, zegt Ann. “Eigenlijk werd ik geboren op een boerderij, maar mijn papa overleed toen ik anderhalf jaar oud was en mijn mama heeft toen de boerderij in Koekelare overgelaten.” Kurt is dan weer van Zerkegem en een echte landbouwerszoon. “Ik ben opgegroeid tussen de dieren, maar ik mocht geen landbouwer worden van mijn vader. Hij zag geen toekomst in het beroep. Ik wou zelf veearts worden, maar die studies waren te hoog gegrepen. Nu studeert onze oudste dochter Charlotte (20) voor dierenarts in Gent, onze jongste dochter Laurence (18) wil architecte worden.”

80.000 km op de teller

Kurt haalde zijn diploma als slager aan Ter Groene Poorte en samen met Ann – die een tijd als boekhoudster bij bouwmaterialen Verhelst in Oudenburg werkte – zochten zij een geschikte locatie om een zaak te starten. En dat ging niet zomaar. “Terwijl onze vrienden op zaterdagavond uit gingen, stapten wij in de auto en reden overal rond. We hebben zeker 80.000 km gereden op zoek naar de juiste locatie. Vooral Ann was daarbij streng, maar rechtvaardig”, glimlacht Kurt. “Tot we in de Hoogleedsesteenweg in Roeselare terecht kwamen. Het stuk grond waar we onze eerste slagerij hadden, stond in feite niet te koop, maar via via konden we dit toch op de kop tikken. 23 jaar later kunnen we zeggen dat dit de juiste keuze was. De klik met de Roeselaarse gedrevenheid was er onmiddellijk.”

Klanten uit Luxemburg

In de Hoogleedsesteenweg 310 was het meteen volle bak. “Wij hadden ons concept goed uitgedacht en gingen met enkele werknemers aan de slag. Jong en ambitieus en vooral met een eigen visie. Dat hebben we altijd wel in ons gehad. Topkwaliteit aan een correcte prijs, daarmee maak je sowieso het verschil. En de groei van onze zaak heeft daar ons gelijk bewezen. We waren ook de eersten die met scheurbonnetjes begonnen. Nu kunnen de klanten onze wekelijkse acties volgen in De Zondag. En uiteraard online zijn we al geruime tijd actief.”

Eerlijkheid naar onze klanten dragen wij hoog in het vaandel. Zo sturen we onze prijzen bij waar nodig, ook dalend als het moet. We hebben veel klanten uit Roeselare en van ver daarbuiten, voor de grotere hoeveelheden dan.” Ooit was er een koppel dat vanuit Luxemburg door de sneeuw kwam gereden en 150 kilogram vlees meenam. Hartverwarmend zijn deze taferelen.”

Het landbouwersbloed bleef dus ook door de aderen van Kurt kolken. “Dugardeyn zorgt goed voor mens en dier. Want tevreden koeien in de wei, dat betekent lekker en mals vlees op uw bord. Sinds 1998 hebben we een eigen boerderij. Daar kweken we onze Belgische witblauwkoeien met de meeste zorg, jaarlijks zo’n 170 tot 180 runderen. Het is ook best druk, want de afgelopen jaren moest ik gemiddeld 60 kalvingen per jaar begeleiden. Dan moest ik snel over en weer rijden naar Werken. Nu we er wonen, gaat dit gelukkig iets vlotter. We kweken ons eigen vlees en hebben dus ook perfect de controle over hoe een dier het best geslacht wordt. Zo brengt Kurt zijn runderen een dag op voorhand naar het slachthuis. Dit om het slachtproces diervriendelijk en zonder stress te laten gebeuren. Maar je moet je dus wel de moeite getroosten het dier een dag op voorhand daar naartoe te brengen.”

Samen feesten

Slagerij Dugardeyn staat dus voor kwaliteit aan een goede prijs, maar heeft ook oog voor een goede service. “Onze medewerkers zijn vanaf dag 1 belangrijk geweest voor ons. We hebben ook graag dat de mensen lang bij ons blijven, dat is voor beide partijen een win-winsituatie. Daarbij is de selectie van het personeel ook heel belangrijk. We peilen duidelijk naar hun motivatie om hier te komen werken. Ondertussen werken er hier 23 vaste mensen – waarvan enkele beenhouwers op zelfstandige basis – en ook nog eens 20 flexi’s en studenten. De sfeer onder het personeel is ook opperbest. Dat zie je als we eens een feestje hebben. Dan feesten we samen en durven er wel eens over te gaan.”

“Vorig jaar kwam de politie hier spontaan het verkeer regelen”

Ook Ann en Kurt hebben hun onderlinge taakverdeling. Kurt: “We zijn zeer complementair. Ann zorgt voor de selectie en de aanwerving van het personeel en ze neemt er ook de boekhouding bij. Ann: ”Kurt staat aan het hoofd van de productie en hij is de man van de innovatie. Vaak zijn we pionier in bepaalde aanpakken, dat is zijn gezond boerenverstand in combinatie met zijn creativiteit. En hij werkt nog altijd mee.” Kurt: “Op zaterdag durf ik dan de muziek in het atelier al eens wat luider zetten. Ik was vroeger een house-fan, met de muziek krijgen we er de drive wat in. Muziek en een goede pot koffie, dat werkt voor mij. Wij hebben hier ook geen piramidale structuur. Wij zijn wel zaakvoerders natuurlijk, maar staan ook tussen onze mensen. Je moet ook andere mensen toelaten hun talent te ontwikkelen. En daar komen vaak heel mooie initiatieven uit.”

Roadbook voor eindejaar

In 2011 volgde de verhuizing naar de Hoogleedsesteenweg 270, waar de zaak nog ruimer behuisd zit. Maar niettemin zijn er al opnieuw plannen. “Dat is ons ondernemersbloed zeker. Er komt nog een fase 3 aan, maar daarover kunnen we pas later meer vertellen. We zitten niet stil. We waren ook de eerste slager met een actieve webshop, volgend jaar krijgt die overigens een update. Onze job is in die 23 jaar ook enorm veranderd. Iets minder op de werkvloer en iets meer sturen. En daarbij moet je ook kritisch zijn voor jezelf en je soms eens afvragen of je wel goed bezig bent.”

Met een immens assortiment aan afhaalgerechten zal ook het eindejaar weer erg druk zijn bij Dugardeyn. “Ook tijdens het jaar hebben we hier een zeer ruim aanbod aan traiteursgerechten, voor eindejaar komen er daar nog tal van formules bij. Er wordt veel online besteld, maar wie persoonlijk advies nodig heeft bij zijn bestelling, wordt uiteraard geholpen in de winkel.”

“Het is natuurlijk een hectische periode, maar we hebben een roadbook om ons daar door te leiden. Het zijn wat verwarde tijden voor iedereen, nu we nog niet weten hoe we Kerst en eindejaar mogen vieren, maar wij willen ons steentje bijdragen aan gezellige eindejaarsfeesten voor alle klanten. Er zullen opnieuw twee opleggers voor de deur staan, ons afhaalsysteem loopt erg vlot. Maar dat het druk is bewijst deze anekdote. Vorig jaar kwam de politie spontaan hier het verkeer regelen omdat het een op- en afrijden was van wagens. Dit jaar zijn er extra maatregelen genomen om de afhaalprocedure nog vlotter te laten verlopen. Jezelf blijven corrigeren dus.”

Pareltjes op Ibiza

Er wordt dus veel gewerkt bij Slagerij Dugardeyn, maar Kurt vindt zijn ontspanning in het voetbal. “Ik heb een abonnement bij FCB.” Het echtpaar trekt ook graag eens op reis. “Onze zaak is wel nooit meer gesloten, dit als service naar de klant toe. Maar ook zonder ons kan ons team al een weekje verder. Wij trekken graag naar Ibiza. Niet om er de discotheken in te duiken, maar als je er met de auto rondrijdt, ontdek je er echte pareltjes. Bepaalde stranden zijn er echt idyllisch.” Ann houdt er ook van om te gaan shoppen. “In Roeselare of Brugge, samen met mijn dochters of een goeie vriendin als het opnieuw is toegelaten. Maar misschien moet ik me nog eens een echte hobby zoeken. Laat dat mijn voornemen voor 2021 zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier