Kurt en Vincent verhuizen hun chocoladewinkel van Brugge naar Blankenberge

Kurt De Deygere en Vincent Roos in hun nieuwe vestiging in Blankenberge. © WK
Redactie KW

Vandaag opent in Blankenberge chocoladewinkel ‘Tsjokoreeto’ de deuren. Kurt De Deygere en Vincent Roos lieten Brugge voor wat ze was en kozen in volle coronacrisis voor Blankenberge. “Het plan was om binnen een jaar naar Brugge terug te keren. Maar eerlijk? Het is heel aanlokkelijk om in Blankenberge te blijven”, klinkt het.

Tsjokoreeto zat in Brugge in het Stoofstraatje, het smalste en meest bezochte onder de Brugse steegjes. “Leuk hoor, al die toeristen”, zegt Vincent Roos. “Maar Blankenberge, da’s toch echt een totaal ander gevoel hé. En of ik deze stad gemist heb!”

Zijn partner Kurt De Deygere treedt hem bij. “Blankenberge is in die zes jaar tijd ook veel properder geworden. We zeiden het daarnet nog toen we de stad binnenreden: ‘t is precies een beetje Knokke… Het eerste weekend dat we open waren, kregen we trouwens veel leuke reacties. Kennelijk zijn de mensen ook blij dat we terug zijn”, glimlacht hij.

Dagjestoeristen

Kurt en Vincent kwamen in het pinksterweekend al eens proefdraaien in de Vissersstraat. Daarna ging de winkel weer dicht. “Er moest nog een en ander gebeuren”, zegt Vincent, “maar vandaag gaan we open voor echt.” Net op tijd voor Vaderdag. “En dan zien we wel wat de zomer brengt. We rekenen op de dagjestoeristen en op de Belgen die een vakantie in eigen land veiliger vinden“, klinkt het.

Kleinste winkeltje

In Brugge moesten Kurt en Vincent het vooral van de buitenlandse toeristen hebben. “Er kwamen heel veel Japanners in de winkel. Tsjokoreeto of ‘chokor?to’ betekent chocolade in het Japans. De buurt rond het Walplein is enorm toeristisch en het Stoofstraatje een echte bezienswaardigheid. Honderden toeristen per dag passeerden er daar en die kwamen dan allemaal eens binnenpiepen in het kleinste chocoladewinkeltje van Brugge in ‘t kleinste steegje van de stad. Met corona is dat nu natuurlijk een heel ander verhaal. Er zijn geen toeristen meer in Brugge.”

Erotische chocolade

En dan zijn er ook nog de werken in de Katelijnestraat. “We hebben ons contract gelukkig kunnen stopzetten. De eigenaar wilde het pand renoveren”, aldus Kurt, die zelf nog altijd eigenaar was van De Spekke, het snoepwinkeltje in de Vissersstraat dat hij tot in 2014 zelfstandig uitbaatte. “Het pand stond al een tijdje leeg en dat leek ons de gedroomde kans om naar Blankenberge terug te keren. Onze pralines met Brugse Zot gaan hier allicht iets minder goed aanslaan, maar we zijn ervan overtuigd dat onze erotische chocolade het in Blankenberge dan weer een stuk beter zal doen dan in Brugge. De kust is altijd al iets libertijnser geweest. Ook in Blankenberge gaat het er allemaal iets losser aan toe. I’ll sue you, zeiden onze Amerikaanse klanten in Brugge wel eens als ze onze chocoladepiemels zagen”, schatert Kurt. “Als het erop aankomt, zijn die Amerikanen eigenlijk heel preuts.” Het plan was aanvankelijk om volgend jaar terug te keren naar Brugge. “Maar nu zijn we daar plots niet meer zo zeker van”, zegt Vincent. “We hebben vanaf dag één ons hart hier opnieuw verloren.”

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier