Kulak wordt het onderwijslaboratorium van KU Leuven

Redactie KW

Eén minister-president, drie ministers, een rector, de ceo’s van Imec, Barco en Televic… Ze waren er allemaal, dinsdagavond, op de Kulak voor de opening van Edulab en de lancering van Smart Education van Imec.

Stel: ik ben een eerstejaarsstudent en kom in een aula met 200 andere studenten. Vooraan doceert een prof met grote gebaren en volzinnen waarvan anderen buiten adem geraken. Ik begrijp iets niet, maar… de kans dat ik mijn hand om de vraag hardop te stillen is klein. Want misschien stel ik wel de idiootste vraag ooit op de campus en is mijn naam voorgoed naar de vaantjes…

Vragen liken

“Met onze nieuwe technologie kunnen studenten zulke vragen op een ‘stille manier’ kwijt aan hun docent. Tijdens de les. En de docent kan meteen reageren. En medestudenten die met dezelfde vraag worstelen, kunnen de vraag van hun medestudent liken. De docent krijgt op zijn scherm een overzicht van de meest gelikete vragen en kan zo efficiënt lesgeven…” legt professor Piet Desmet één van de toepassingen van de interactieve technologie van Edulab uit.

Kulak wordt het onderwijslaboratorium van KU Leuven

Poll om aandacht te strikken

Er zijn nog meer mogelijkheden.

“Elke docent, hoe interessant zijn college ook is, kent het fenomeen: na 20 minuten verslapt de aandacht. Maar met deze technologie kan hij via een poll toetsen wat studenten hebben meegenomen van zijn college en kan hij of zij daar rekening mee houden bij het verder verloop van het college. Stel dat driekwart van de studenten fout antwoordt, dan kan het nuttig zijn om nog op die problematiek terug te keren,” zegt professor Fien Depaepe.

Het collaboratorium

De studenten en docenten kunnen ook in speciaal uitgeruste ruimtes ‘schermen delend’ aan de slag. In zo’n collaboratorium verbinden studenten hun laptop of smartphone met het platform en van daarop kunnen ze hun schermen op grote wandschermen delen met de andere studenten of docenten. “Ideaal voor kleine werkgroepen, voor de ingenieurstudenten die hun plannen toelichten of voor studenten geneeskunde die met beeldmateriaal werken,” leggen professoren Fien Depaepe en Piet Desmet uit.

Kulak wordt het onderwijslaboratorium van KU Leuven

En in volgende stadium kunnen ook mensen vanop andere locaties – andere universiteiten, andere campussen – een groepswerk, een college of een debat volgen. Tegen volgend jaar zullen enkele lokalen daartoe volledig zijn ingericht. Via de schermen achteraan het lokaal kan de docent de mensen buitenshuis volgen. En zij kunnen interactief aan de les deelnemen.

Fundamenteel onderzoek

Dat is het luik Edulab. Een belangrijk onderzoeksopdracht voor de Kulak, maar misschien is de komst van Imec voor West-Vlaanderen nog belangrijker.

Imec is een wereldspeler op vlak van hoogtechnologisch onderzoek en ontwikkeling en plant nu in Kortrijk een afdeling Smart Education in. Het gaat om strategisch en fundamenteel onderzoek op het vlak van onderwijs en dat betekent de komst van een 30-tal onderzoekers naar Kortrijk en samenwerking met andere kenniscentra (hogescholen ) en bedrijven uit de streek.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier