Kruisekenaar neemt Geluwse fietsenwinkel over

Andres Toebat (links) en zijn opvolger Dieter Vercaemer. © LLW
Redactie KW

Andres Toebat (34) van fietsenwinkel AT Cycling in de Beselarestraat in Geluwe organiseert een totale uitverkoop in zijn zaak. Na twaalf jaar houdt hij het voor bekeken. Verliest Geluwe daardoor een van zijn handelaren? Gelukkig niet, want Dieter Vercaemer (32) staat al te popelen om Dcycles, zijn zaak in Kruiseke, naar het pand in Geluwe te verhuizen.

“In 2006 ben ik met AT Cycling gestart in bijberoep. Ik heb het altijd erg graag gedaan en kon in al die jaren een goeie band opbouwen met mijn klanten. Ik combineerde mijn fietsenwinkel met een deeltijdse job bij Melexis in Ieper. Melexis produceert chips en sensoren voor de auto-industrie. Ik kreeg er onlangs de kans om door te groeien tot facility technician, een voltijdse functie. Aangezien mijn vriendin zelf ook een zaak heeft en we samen vier kindjes hebben, wilde ik niet langer 13 dagen op 14 werken. Het was geen makkelijke beslissing, maar ik hoop zo wat meer tijd te kunnen maken voor mijn gezin”, vertelt Andres Toebat.

Continuïteit

“Mijn vriendin Cindy De Bruycker runt samen met haar moeder Hill62 in Ieper. Ze baten het museum, de loopgraven en het bijhorende café uit. Ze krijgen er veel Britse oorlogstoeristen maar ook veel fietsers over de vloer. Ik steek daar ook regelmatig een handje toe – ik zal dus nog altijd wel meer dan een fulltime job hebben“, lacht Andres. “Het doet wel een beetje pijn om mijn zaak te moeten overlaten, maar het feit dat Dieter interesse had om de winkel over te nemen, vergemakkelijkte mijn beslissing wel voor een stuk. Ik ben blij dat er continuïteit is voor mijn klanten. Ze zullen snel doorhebben dat Dieter weet wat hij doet. Hij heeft ervaring genoeg.”

Dieter telt de dagen af naar de zomer. “Ik start met Dcycles in de Beselarestraat tijdens de Gapersfeesten. Dat leek me een ideale datum om kennis te maken met het publiek omdat heel Geluwe dan naar buiten komt. Het is natuurlijk hopen op goed weer…”

Fietszaak in tuinhuis

Dieter is een geboren en getogen Kruisekenaar. Hij startte Dcycles destijds heel kleinschalig op: “Ik startte 4,5 jaar geleden met Dcycles. In het begin deed ik alleen herstellingen in een klein atelier in ons tuinhuis. Ik kreeg al snel en ook steeds vaker vragen om via mij fietsen te kunnen aankopen. Ik kon alles leveren op bestelling, maar besliste zes maanden nadat ik met Dcycles startte, om mijn tuinhuis uit te breiden”, lacht hij. “Zo kwam er ook een kleine toonzaal bij.”

Dieter Vercaemer voor zijn etalage.
Dieter Vercaemer voor zijn etalage.© LLW

Maar ook dat werd al snel te klein: ik begon uit te kijken naar een winkelpand. Voor ik zelf met mijn zaak startte, was ik nog als klant bij Andres langs geweest. Toen ik hem een half jaar geleden tegen het lijf liep, vertelde ik hem dat ik op zoek was naar een pand. Enkele maanden later contacteerde Andres me zelf met de vraag of ik interesse had om zijn zaak over te nemen. Echt lang moest ik er niet over nadenken”, aldus Dieter.

“Het was een moeilijke beslissing, maar ik hoop zo wat meer tijd te hebben voor mijn gezin” – Andres Toebat

“Net zoals AT Cycling voor Andres een bijberoep was, is Dcycles dat voor mij ook. Elke ochtend werk ik als fietsmonteur en -hersteller bij Minerva in Ieper. Dat betekent dus dat mijn winkel in Geluwe op weekdagen ‘s namiddags open zal zijn. Donderdag wordt mijn sluitingsdag. Op zaterdagochtend zal de winkel ook open zijn. Zo hoop ik ook nog wat tijd te hebben voor mijn vrouw en mijn dochtertjes Mirthe (5) en Jitske (6 maanden).”

“Ik neem de merken van Andres over. Ik zal dus stadsfietsen, elektrische fietsen en speedbikes van Gazelle, mountainbikes en racefietsen van Merida, stadsfietsen en elektrische fietsen van L’Avenir en ook kinderfietsen in huis hebben. Alle fietsen, ook elders aangekochte, zijn bij mij welkom voor herstelling. Ook gebroken carbonkaders kan je bij mij binnen brengen voor herstelling. Ik ben ook gecertificeerd om aan de batterijen en motoren van Shimano en Bosch aangedreven elektrische fietsen te werken.”

Beide heren fietsen uiteraard ook zelf graag. “Ik heb gekoerst van mijn 14 jaar, maar de laatste jaren heb ik er helaas geen tijd meer voor. Ik hoop weer eens vaker recreatief een toertje te kunnen fietsen als het AT Cycling-verhaal achter de rug is”, aldus Andres. “Ik heb de fiets eigenlijk pas tien jaar geleden ontdekt. Daarvoor was ik een fervent voetballer”, lacht Dieter. “Ik heb enkele jaren competitie gereden, tot ik afgelopen september serieus ben gevallen. Ik heb er niets aan over gehouden, maar ben toen wel tot het besef gekomen dat het wel een risico is. Als ik iets breek bij het koersen, ben ik zes weken out – dat is natuurlijk niet ideaal met een zaak.”

“Ik ben wel nog actief in onze koersploeg Casa Bela Decor-Dcycles. Onze tien renners – zowel dames als heren – rijden wedstrijden van de Landelijke Wieler Unie LWU. Ik ben niet alleen sponsor, ik doe uiteraard ook de technische ondersteuning, zorg voor voeding… Wist je trouwens dat we op 8 juli het Belgisch kampioenschap organiseren voor de LWU in Kruiseke? We verwachten een 200-tal deelnemers in acht categorieën. Met de opening van de winkel in Geluwe en het BK in Kruiseke wordt het een druk weekend om de zomer goed in te zetten”, besluit een ambitieuze Dieter Vercaemer. (Lien Leroy)

AT Cycling verkoopt verder uit tot midden juni. Tijdens de Gapersfeesten op 7 juli heropent Dieter de winkel onder zijn naam, Dcycles. Tijdens de opening kan iedereen genieten van 10 procent korting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier