Kringwinkel Kust verhuist hoofdzetel naar Karperstraat: “Bijna 1 miljoen kilo spullen per jaar”

In de nieuwe loodsen van de Kringwinkel Kust is veel meer ruimte om de vele binnengebrachte goederen op te slaan. © TVA
Redactie KW

De Kringwinkel Kust is met haar hoofdzetel verhuisd van Oudenburg naar Oostende. In het nieuwe hoofdkwartier worden opleidingen verzorgd, maar gebeurt ook alle sorteerwerk van de ingezamelde spullen. “Ons centrum in Oudenburg was te klein geworden. In tien jaar is het aantal aangevoerde goederen gestegen van 400.000 kilogram per jaar naar bijna 1 miljoen”, vertelt directeur Bart Herremans.

In West-Vlaanderen zijn er vijf Kringwinkelregio’s met elk een hoofdzetel waaronder dan verschillende gemeenten met lokale kringwinkels vallen. Zo heb je de brede regio rond Kortrijk, maar ook de zone Midwest, waartoe bijvoorbeeld Roeselare en Torhout behoren. Onder andere Brugge, De Haan, Blankenberge en Knokke-Heist horen bij de zone ‘t Rad. De Panne, Veurne, Diksmuide, Poperinge en Ieper worden onder de noemer West ondergebracht. Sinds 1996 is de Kringwinkel Kust een vertrouwd gezicht aan de middenkust met winkels in Bredene, Ichtegem, Middelkerke, Oostende en een pas geopend filiaal in Gistel.

Kringwinkel Kust verhuist hoofdzetel naar Karperstraat:

Tot voor kort was de centrale zetel van de Kringwinkel in de Stationsstraat in Oudenburg gevestigd, maar nu heeft de organisatie haar intrek genomen in een pand in de Karperstraat in Oostende. “Vroeger was daar Wimi Games gevestigd. De hoofdzetel is nu ook zichtbaar vanaf de autosnelweg A10, en dat is een grote extra troef.”

Drie keer zo groot

“De reden van onze verhuis is simpel: de locatie in Oudenburg was gewoon te klein geworden”, legt Herremans uit. “Daar zaten we met een oppervlakte van zo’n 800 vierkante meter. In Oostende is onze werkruimte drie keer zo groot. Je moet weten dat het aantal inzamelingen bij de Kringwinkel Kust de afgelopen tien jaar gestaag is gegroeid van 400.000 kilo per jaar naar net geen miljoen.”

Onze hoofdzetel is voortaan zichtbaar vanop de autosnelweg, dat is een grote extra troef

“Destijds lieten we een inzameling van 2 tot 2,5 kilo per inwoners per jaar noteren, nu is dat al tussen de 3,5 en 4 kilo per inwoner per jaar. Een mooi cijfer, maar als je weet dat het Vlaamse gemiddelde op 5 kilogram ligt, is er allicht nog marge om de cijfers nog meer op te krikken”, denkt Herremans. Overigens wordt in Middelkerke procentueel het hoogste aantal kilogram goederen per inwoners ingezameld: 11 kilogram. In Oostende ligt het cijfer net boven de 6 kilogram.

De Kringwinkel Kust heeft die extra ruimte ook nodig.

Centrale locatie

“In de Karperstraat komt alles samen: de producten die mensen naar onze verschillende filialen brengen, worden naar de centrale site gebracht. Ook de goederen van huis-aan-huisophalingen komen hier terecht. En tot slot komen ook spullen van de verschillende containerparken uiteindelijk hier terecht, net als textiel dat bij mensen thuis opgehaald wordt. Op onze centrale locatie worden alle goederen gesorteerd, nagekeken en eventueel hersteld.”

110 medewerkers

“Zodra dat proces achter de rug is, worden van hieruit de diverse winkels bedeeld. We maken er een punt van om elke dag nieuwe producten aan te bieden. Klanten verwachten dat ook: sommige liefhebbers komen zelfs meerdere keren per dag langs”, weet Herremans. Eénderde van alle ingezamelde goederen zijn meubels. Huisraad en vrijetijdsartikelen zijn elk goed voor een achtste van het totaal.

Bart Herremans.
Bart Herremans.© TVA

Gemiddeld werken er zo’n 110 personen van zowat twintig verschillende nationaliteiten bij Kringwinkel Kust. “Tien jaar geleden waren er ‘maar’ veertig mensen aan de slag”, vervolgt Herremans. “We zijn een belangrijke partner in de sociale tewerkstelling. Van de vijftig vaste medewerkers zijn er 35 doelgroepmedewerkers. Dat zijn mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt die door de VDAB worden doorverwezen. Nog eens vijftien mensen zijn hier actief binnen de reguliere tewerkstelling. Ook mensen via brugprojecten, stagiairs en natuurlijk onze vrijwilligers helpen de Kringwinkel groeien. We zijn overigens altijd op zoek naar extra vrijwilligers, bijvoorbeeld voor onze nieuwe Gistelse winkel. De nieuwe locatie in de Karperstraat maakt het voor iedereen ook een stuk aangenamer werken. Hier beschikken we ook over een cafetaria en een gezellig terras.”

Op zaterdag 19 oktober is er Dag van de Kringwinkel. Iedereen kan dan tussen 13 en 16 uur kennismaken met de werking bij een hapje en drankje.

Meer info: www.dekringwinkel.be/kust.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier