Krijgt West-Vlaanderen weer een driesterrenrestaurant?

Het is van november 2011 geleden dat Michelin nog eens drie sterren toekende aan een Belgisch restaurant. Die eer viel toen Gert De Mangeleer en Joachim Boudens van Hertog Jan te beurt. We zien beiden hier bij Michelin-topman Michael Ellis. © belga
Mieke Verhelle

Veel koks lopen momenteel op de toppen van hun tenen. Straks wordt immers de nieuwe Michelin-gids voorgesteld. Het is altijd spannend om te weten wie er een ster bijkrijgt en wie de verliezers zijn. Want Michelin kan je maken, maar ook kraken.

Test je kennis van de West-Vlaamse Michelinsterren. Klik hier en doe mee aan onze ‘Grote MichelinQuiz’.

Momenterel telt onze provincie 21 sterrenrestaurants. Zes daarvan tellen zelfs twee sterren. Nu al staat vast dat er zeker een wegvalt. Bartholomeus in Heist sluit namelijk op 16 december de deuren om in het voorjaar van 2020 met een nieuw concept te starten. Bart Desmidt en zijn vrouw Sandra willen kleinschaliger werken: met een open keuken in het midden van de zaak. Er zullen nog zo’n 15 klanten terechtkunnen. Ook Berto in Waregem, goed voor 1 ster, zal uit de lijst verdwijnen. Het restaurant in zijn huidige vorm is intussen gesloten. David Bertolozzi opende een bistro in het Regenboogstadion, de thuis van SV Zulte Waregem.

Chef Bart Desmidt sluit halfweg december de deuren van Bartholomeus, waardoor West-Vlaanderen straks een tweesterrenrestaurant minder telt.
Chef Bart Desmidt sluit halfweg december de deuren van Bartholomeus, waardoor West-Vlaanderen straks een tweesterrenrestaurant minder telt.© foto a-dm

De grote vraag is of West-Vlaanderen weer een driesterrenzaak krijgt. Sinds vorig jaar is dat niet meer het geval na de sluiting van Hertog Jan in Zedelgem en De Karmeliet in Brugge. Onder foodies worden al eens De Jonkman en Boury getipt als kanshebbers op drie sterren, maar de Michelin-inspecteurs zijn heel karig met het uitdelen van die grootste onderscheiding. Als er dit jaar al een nieuw driesterrenrestaurant bijkomt, zal dat eerder in Wallonië (L’Air du Temps) of in Brussel (Bon Bon) zijn. Momenteel is Hof van Cleve van Peter Goossens in Kruisem het enige Belgische restaurant met drie sterren.

De huidige restaurants met 2 sterren:

Bartholomeus, Knokke-Heist

Boury, Roeselare

De Jonkman, Brugge

Hostellerie Le Fox, De Panne

Hostellerie St.-Nicolas, Elverdinge (Ieper)

La Durée, Izegem

De huidige restaurants met 1 ster:

Berto, Waregem (gesloten)

Carcasse, Koksijde

Castor, Beveren-Leie (Waregem)

Cuines,33, Knokke-Heist

Auberge De Herborist, Sint-Andries (Brugge)

De Zuidkant, Damme

Den Gouden Harynck, Brugge

Goffin, Sint-Kruis (Brugge)

Marcus, Deerlijk

M-Bistro, Nieuwpoort

Ter Leepe, Zedelgem

Sans Cravate, Brugge

Sel Gris, Duinbergen (Knokke-Heist)

Vol-Ver, Marke (Kortrijk)

Zet’joe, Brugge

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.