Krak Nathaniël Devey van Rivièra hoopt te kunnen heropenen op 8 juni

Nathaniël Devey hoopt dat de horeca nog voor de zomer kan heropenen. (foto LC)
Redactie KW

Net als voor zoveel horecamensen zijn het ook moeilijke tijden voor Nathaniël Devey (34). Deze Krak van onze krant is sedert 2012 zaakvoerder van tearoom Rivièra op de Zeedijk en sinds 2018 ook van café Rivièra. “Ik kan gelukkig rekenen op de goodwill en de flexibiliteit van de leveranciers en de bank.”

“Net zoals veel anderen probeer ik deze periode door te komen door af en toe een takeaway te organiseren, al is dat natuurlijk niet het eerste wat je voor ogen hebt als je met een horecazaak start. Ik sta in contact met heel veel collega’s en ik kan je verzekeren dat bij velen het water aan de lippen staat. Ik ben heel tevreden dat ik kan rekenen op de goodwill en de flexibiliteit van mijn leveranciers en de bank want anders zou het ook voor mij een economisch drama kunnen betekenen”, zegt Nathaniël.

Hij kan, net zoals de andere horecamensen rekenen, op een aantal steunmaatregelen zoals de hinderpremie, het overbruggingsrecht en de dagelijkse 160 euro, maar dit alles weegt niet op tegen de vele kosten en de verloren opbrengsten die de lockdown met zich meebrengt. Hoeveel de verplichte sluiting hem tot nu toe heeft gekost, weet Nathaniël niet en hij wil er het liefst ook niet te veel aan denken. “Er zijn zoveel factoren die meespelen, het gaat niet enkel om de klanten die niet kunnen langskomen, maar evenzeer om de voorraad die je in stock hebt en waarvan sommige zaken na een paar maanden niet meer bruikbaar zijn.”

“Ik moet wel meegeven dat er een grote solidariteit heerst onder de collega’s. Zo hebben we met enkele collega’s enkele weken geleden een ‘Bluf in je kot’-pakket samengesteld met keuze uit ontbijt, middagmaal, pannenkoeken en avondmaal. Ook al zijn we erg dankbaar voor alle bestellingen, toch kun je de omzet niet vergelijken met die in normale omstandigheden”, weet Nathaniël.

8 juni

Voor Nathaniël en zijn collega’s is het nog koffiedik kijken wanneer ze de deuren van hun zaak opnieuw zullen mogen openen. “8 juni wordt een beetje D-day voor ons, want tegen dan zouden we normaal moeten weten of we kunnen heropenen”, zegt Nathaniël Devey. “Ik hoop alleszins dat we nog voor de grote vakantie, eind juni dus, terug open mogen gaan. Alles wat ervoor komt, is een geschenk. Maar als het niet zo is en er komt een verlenging, dan vrees ik voor de gevolgen.”

Ook Bier aan Zee in Middelkerke is verplaatst naar eind september. “Ik vind het een mooi gebaar van het gemeentebestuur dat ze zomerse evenementen verplaatsen en initiatieven nemen om horeca en handelaars te ondersteunen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.