Kortrijkzanen testen slimme weegschaal: “Kinderen vinden het nieuwe systeem heel leuk”

Willy Picqeur komt afrekenen bij Veronique Depestel. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De Colruytwinkel in de Sint-Sebastiaanslaan in Kortrijk is de eerste supermarkt in ons land waar groenten en fruit gewogen worden met artificiële intelligentie. Een camera herkent wat de klant in de weegschaal legt en voegt dat automatisch toe aan de rekening. “Het is niet de bedoeling om ons personeel uiteindelijk helemaal te vervangen door technologie”, benadrukt verkoopsdirecteur Rudi Dewulf.

De meeste klanten vinden de nieuwe weegschalen aan hun kassa wel interessant. “Het is voor velen nog wat zoeken, maar het grootste deel van de mensen ziet er de meerwaarde wel van in”, vertelt kassamedewerkster Veronique Verbestel (55), een vaste waarde in de Kortrijkse Colruyt. “Degene die er iets op tegen hebben, zijn meestal bang dat er op de duur geen mensen meer aan de kassa zullen staan. Maar dat is dus niet het geval. Voor ons is het in elk geval makkelijker. Vroeger moesten we zeventig codes voor groenten en fruit uit het hoofd leren. Ik ken die natuurlijk al, maar voor nieuwe mensen kan het handig zijn als dat niet meer moet. De klanten vinden het trouwens ook leuk dat ze zelf iets kunnen doen. En ik ben blij dat ze niet op mijn vingers moeten kijken. (lacht)

Zakje openen

Willy Picqeur (71) moet nog een beetje zoeken. “Ik had er mij appelsienen ingelegd, maar blijkbaar moest ik het zakje meer opendoen, anders kan de camera niet zien wat er precies ligt. Maar nu weet ik dat, dus in de toekomst ga ik de weegschaal zeker gebruiken.” “De zakjes zijn soms inderdaad nog een probleem”, weet Veronique. “Het systeem trekt trouwens automatisch 37 gram van het gewicht af als het een zakje detecteert. Ook paprika’s zijn soms wat moeilijk. Maar hoe meer we het systeem gebruiken, hoe vlotter het gaat.

Rudi Dewulf stelt trots het intelligente weegsysteem voor.
Rudi Dewulf stelt trots het intelligente weegsysteem voor.© AN

“Ondertussen zijn we de weegschalen vier weken aan het testen en we zijn heel tevreden”, vertelt verkoopsdirecteur Rudi Dewulf. Het gaat om een testproject dat drie maanden zal lopen. Voor de realisatie van de weegschalen werkte Colruyt samen met Robovision dat zich specialiseert in artificiële intelligentie. “Dat is iets waar wij met Colruyt al jaren op in zetten”, verklaart Rudi.

“Denk maar aan de MyColruyt app en het Collect&Go-systeem. Met Colruyt staan wij voor de laagste prijs, maar ook voor efficiëntie. Dat laatste bereiken we met onze nieuwe weegschalen. We besparen onze kassiersters immers werk en het inscannen verloopt vlotter. Op termijn willen we de weegschalen ook gebruiken om ons aanbod duurzamer te maken. Zo verpakken we appels nog heel vaak apart omdat er zo veel verschillende soorten zijn. Als we die allemaal los zouden verkopen, zouden veel mensen naar huis gaan met de verkeerde appel. Ook daar kunnen de intelligente weegschalen een oplossing bieden.

Belang van contact

De directeur benadrukt wel nog eens dat er bij Colruyt geen volledig geautomatiseerde kassa’s zitten aan te komen, zoals je die nu al in sommige winkels vindt. “Klantencontact is voor ons veel te belangrijk, onze kassiers verdwijnen dus zeker niet. Daar moeten mensen zich geen zorgen over maken, integendeel. Kindjes vinden het bijvoorbeeld heel leuk om op de knopjes van de weegschaal te duwen“, besluit hij.

Kristel De Meulemeester krijgt hulp van Ophelia van Colruyt.
Kristel De Meulemeester krijgt hulp van Ophelia van Colruyt.© AN

Zelf nog aangeven op het touchscreen van de weegschaal welk merk banaan of appel je precies bij hebt is wel nog nodig. De camera’s herkennen tot 200 soorten groenten en fruit, maar zien geen verschil tussen chiquita en het huismerk van Colruyt. Frederik Driesschaert en zijn vrouw Kristel De Meulemeester hebben toch wat vragen als ze na hun vakantie met het systeem geconfronteerd worden. Gelukkig vat Ophelia van het kenniscentrum van Colruyt nog het hele weekend post aan de kassa’s om alle vragen van klanten te beantwoorden. “Het was even zoeken, maar ik ga het systeem zeker nog gebruiken”, vertelt Frederik. “Al hoeft dat voor mij niet allemaal geautomatiseerd te worden hoor. Als ik naar de winkel kom dan maak ik daar mijn tijd van. Als er mensen met weinig dingen achter mij staan, dan laat ik ze altijd voor. Het moet dus niet per se sneller te gaan voor mij. Maar als het werk van de mensen achter de kassa er wat mee verlicht wordt dan doe ik zeker mee”, besluit hij.

Mensen die het niet zien zitten om zelf met de weegschalen aan de slag te gaan, hoeven zich trouwens niet verplicht te voelen. Vlak achter de gloednieuwe intelligente weegschaal, staat een doodnormale waar de kassier je groeten en fruit op de ouderwetse manier kan wegen.

Kortrijkzanen testen slimme weegschaal:
© AN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier