Kortrijkse rel over privacy krijgt een staartje: uitschrijven mogelijk vanaf 2 december

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Vanaf 2 december kunnen klanten van Proximus beslissen om niet meer zichtbaar te zijn in de data die aan steden en gemeenten verkocht wordt. Dat raakte maandagavond bekend op de gemeenteraad na een vraag van oppositieraadslid Matti Vandemaele (Groen). “We hebben er sterk op aangedrongen en uiteindelijk onze zin gekregen”, aldus schepen Arne Vandendriessche (Team Burgemeester).

Toen het stadbestuur enkele weken geleden bekendmaakte dat ze gegevens van Proximus aankopen om zo te meten hoeveel bezoekers er naar Kortrijk komen, was de stad te klein. Oppositiepartijen Groen en CD&V spraken hun bedenkingen uit en heel wat inwoners zaten met bezorgdheden. De privacycommissie opende een onderzoek na enkele klachten van bezorgde burgers en ook experten bemoeiden zich met de zaak.

40.000 euro

Nochtans maakt zowat elke grote stad gebruik van het systeem. “We krijgen om de drie maanden een rapport van Proximus”, vertelt schepen van Economie Arne Vandendriessche. “Het contract daarvoor loopt nog tot juni 2020, daarna gaan we evalueren.” Het stadsbestuur betaalt zo’n 40.000 euro per jaar.

Het bestuur ziet geen graten in het systeem omdat individuele mensen niet gevolgd en bekeken kunnen worden. “Pas vanaf 30 mensen wordt er geregistreerd”, legt de schepen uit. “Wij kunnen ten hoogste filteren op gemeenteniveau. Daarnaast ontvangen we ook cijfers van Mastercard en Maestro. Daaraan kunnen we zien hoeveel omzet een sector gedraaid heeft die dag en hoeveel een bezoeker gemiddeld besteedde.”

Toch hebben heel wat mensen in onze stad het onbehagelijke gevoel dat ze bekeken worden“, benadrukte Matti Vandemaele. Burgemeester Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester) verzekerde dat alle regels gerespecteerd worden.

Optie om uit te stappen

Daarnaast hebben we aangedrongen op een zogenaamde ‘opt-out’“, vult Arne Vandendriessche nog aan. “Dat wil dus zeggen dat wie niet in die data wil opduiken, dat ook kan aangeven.” Vanaf 2 december is de mogelijkheid er in elk geval. Wie dan een mailtje stuurt naar privacy@proximus.be met zijn of haar gegevens wordt niet meer opgenomen in de datasets die het bedrijf aanbiedt aan steden en gemeenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier