Kortrijkse middenstand werkt toe naar ambitieuze projecten

Vlnr: Stefanie Bekaert, Kurt Masselis, Stan Callens, Gudrun Bekaert, Wim Desmadryl, Gunther Lavaert © TVK
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

“We willen met Unizo dit jaar, net zoals het gastbedrijf Alexy oude producten nieuw leven wil inblazen, zo willen wij de lokale ondernemer promoten in zijn stad.” Zo klonk het in de beginzinnen van de Unizo-leden tijdens de nieuwjaarsreceptie.

Gastbedrijf Alexy stelde dit jaar zijn deuren open om heel wat ondernemers te ontvangen tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie die naar goede gewoonte doorgaat in een lokaal bedrijf. De eigenaars van de firma besloten niet aan het woord te komen maar lieten een werknemer verwoorden wat het bedrijf voor hem betekende: “De belangrijkste waarde is vakmanschap, net zoals dit terug te vinden is bij alle ondernemers die hier vanavond aanwezig zijn. Eveneens hard werken maar ook werken met een hart behoren tot die waarden. Ik hoop dat er naast de verbondenheid in het bedrijf ook verbondenheid kan zijn bij de ondernemers vanavond.”

Met een meer dan volle werkruimte aan ondernemers mocht kersvers schepen van Economie Arne Vandendriessche de State of the Union voor zijn rekening nemen. Die State of the Union zal de schepen pas na een aantal maanden effectief kunnen voorlezen, als de plannen ook effectief tot uitvoering zullen komen. “Met de coalitie hebben we een ontwerpplan geschreven van meer dan 90 pagina’s. Ik wil dan ook de ondernemers hier aanwezig oproepen om zeker eens hoofdstuk 4, de bedrijvigste stad van Vlaanderen, te lezen op onze website. We doen dat door ons beleid op drie pijlers te laten steunen, namelijk bereikbaarheid, ruimte en aantrekkelijkheid.”

Unizo’s oudste wens tot vervulling laten komen

Op luid gejuich werd het voorstel om de parkeerkaart voor zelfstandigen en werknemers leven in te blazen positief onthaald. Niet alleen met voorgaand punt maar ook met de drie pijlers wil men consumenten, zelfstandigen en werknemers zowel ‘s avonds als overdag naar de stad lokken zonder dat ze zich moeten hekelen aan zaken.

Kortrijkse middenstand werkt toe naar ambitieuze projecten
© TVK

“Daarom willen we de winkelwandelstraten in het centrum groener, aangenamer en beter maken. We versterken dit door het winkelwandelgebied te voorzien van mooie geveltuintjes langs de winkels, zitbanken, speelelementen en – simpel – veel meer bloemen en planten. We breiden ook het winkelwandelgebied uit met een historisch centrum dat loopt van het Vandaleplein, tot aan de OLV-kerk en de Leieboorden”, besluit Arne Vandendriessche (Schepen van Economie).

Lokale ondernemer in de aandacht

Het stokpaardje werd gehouden tot de laatste minuten van de speech. Men wil binnen Kortrijk 4 naast elkaar werkende organisaties, namelijk Het stadhuis, vzw Feest in Kortrijk, vzw Citymarketing en Toerisme en het handelsdistrict bundelen tot één organisatie, namelijk BELEEF KORTRIJK. Men reikt daarvoor 800.000 euro per jaar uit opdat de organisatie zou kunnen inzetten op de organisatie en promotie van activiteiten in de stad. “Tegen 2030 willen we het aantal hotelovernachtingen verdubbelen tot 500.000 per jaar, extra kerstsfeer brengen in het centrum en de deelgemeenten en inzetten op de Kortrijkse cadeaubon”, klinkt het ambitieus.

Afsluiten gebeurde met een glaasje op 2019 onder alle aanwezige ondernemers. De kernboodschap bleef ook deze avond: “De lokale ondernemer meer onder de aandacht brengen en belichten.” De ochtend na de nieuwjaarsreceptie werd er een ontbijtmeeting georganiseerd tussen de Burgemeester, schepenen en Unizo. “We zijn tevreden over de huidig gelegde contacten met het vernieuwde stadsbestuur en er worden nu plannen gemaakt om een kalender op te maken die de speerpunten onder de aandacht moeten brengen”, besluit Unizo.

De tien speerpunten van Unizo Groot-Kortrijk luiden als volgt:

1. Mobiliteitsomschakeling via nudging ipv repressie

2. Maak van de Doorniksesteenweg dé invalsweg van Kortrijk

3. Betrek ondernemers bij het mobiliteitsbeleid

4. Parkeerbeleid op maat voor elke deelgemeente

5. Lanceer een parkeerkaart voor interventieteams

6. Investeer in Kortrijk jachthaven

7. Behoud diensten in het centrum

8. Nodig jaarlijks starters en nieuwe ondernemers uit

9. Maak van Kortrijk terug dé winkelstad

10. Benut kennis en kunde van ‘Onderneem in Kortrijk’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier