Kortrijkse middenstand klinkt op finalisering van de grote werven

De voorzitters van de plaatselijke Unizo-afdelingen klinken op 2018. We zien v.l.n.r. Wim Desmadryl (Marke), Dirk Dupont (Kortrijk), Franky Doolaeghe (Bissegem), Gunther Lavaert (Kortrijk Zuid), Stan Callens (Heule) en de provinciale voorzitter Steve Ronse. © KDS
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

“Voor 2018 kijken we vooral uit naar het einde van de grote werken”, klonk het donderdagavond bij de Kortrijkse Unizo-leden.

Ze klonken met zo’n 200 op het nieuwe jaar tijdens een gezamenlijke nieuwjaarsreceptie van Unizo Kortrijk en de afdelingen uit de deelgemeenten. “We hopen op de finalisering van de vele grote werken in de stad“, klonk het bij heel wat handelaars. “De stad zal er wel beter uitzien na de werken.” Iedereen kijkt ook uit naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober dit jaar. De lokale overheid is immers een belangrijke partner voor handelaars.

Mobiliteit is een groot probleem, zowel in als tussen de steden”, klonk het bij nationaal voorzitter Danny Vanassche. “Een grote uitdaging wordt bovendien het zoeken van de juiste mensen om de vele vacatures in te vullen.”

Ook e-commerce werd als een belangrijke uitdaging genoemd door de nationale voorzitter. Gastheer Bert De Clerck van Wijnen De Clerck heeft daar zijn eigen visie over: “De digitalisering moeten we niet als een bedreiging zien, we moeten die evolutie omarmen. We zijn ook gestart met een webshop en dat biedt kansen die we vroeger niet hadden. En zelfs in de nieuwe digitale realiteit, voel ik een heropleving van het lokale. Lokaal is chique en tof.”

Anderzijds had hij nog een boodschap voor de aanwezige politici. Hij hekelde de accijnsverhoging, die klanten naar het buitenland duwt, waarvan shoppingcentra als Promenade de Flandres profiteren. Het leverde hem een daverend applaus van de hele zaal op. Daarna werd er met een glas West-Vlaamse bubbels op de toekomst van de handelaar geklonken en werden nieuwe banden gesmeed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier