De zaak van Robert Sweertvaegher bestaat sinds 1933, eerst in Ieper, daarna ook in Kortrijk. Toen Robert in 1980 met pensioen ging nam Jan Verougstraete (67) de zaak over. "Papa kende de zaak omdat zijn moeder Jeanne de zaak uitbaatte", weet dochter Valérie (35) die in 2017 in de zaak stapte, meteen de derde generatie Verougtraete.
...

De zaak van Robert Sweertvaegher bestaat sinds 1933, eerst in Ieper, daarna ook in Kortrijk. Toen Robert in 1980 met pensioen ging nam Jan Verougstraete (67) de zaak over. "Papa kende de zaak omdat zijn moeder Jeanne de zaak uitbaatte", weet dochter Valérie (35) die in 2017 in de zaak stapte, meteen de derde generatie Verougtraete. "Ik wil verder schrijven aan dit fascinerende familieverhaal", zegt Valérie, die jarenlang actief was als architect. De chocolaterie die 74 jaar in de Korte Steenstraat 17 huisde, verhuisde onlangs naar nummer 2 in dezelfde straat. "Het vorig pand was te klein en te donker. Het nieuwe pand is tweemaal zo groot."De zaak kreeg ook de nieuwe naam V-Chocolatier by Sweertvaegher. "De V staat voor onze familienaam maar ook voor vakmanschap en verwennen en verrassen", glimlacht Valérie. Dat ze van opleiding architect is zie je aan het interieur: groot, ruim, licht, strak en open. "Ik heb het kader hoe de zaak er moest uitzien, met warme lichtbruine kleuren zoals caramel, cacao, goud en hout, zelf bedacht. De belevingswand heb ik ingedeeld in drie stukjes: de familiegeschiedenis, het ambachtelijke en de ingrediënten en cacao. De toonbank is 6 meter lang en overzichtelijk", vertelt Valérie. Alle chocolaterie wordt zelf verwerkt en gemaakt. Op jaarbasis gaat het over een gemiddelde van 10 ton chocolade voor alle vestigingen. De cacao komt van duurzame plantages in Ghana en Ivoorkust in Afrika en Equador in Latijns-Amerika. Het gamma werd uitgebreid met vier verrassende en originele chocolades uit vier eilanden uit vier continenten. Papua New Guinea in Oceanië, een eilandengroep in Vietnam in Azië, Haïti in Zuid-Amerika en Madagascar in Afrika. "Er zijn ook 19 nieuwe pralines die de naam kregen van de mensen die in de zaak gewerkt hebben. Sommige pralines en de vier creaties hebben een kleinere vorm omdat we merken dat sommige klanten liever kleinere 'chocoladeknabbels' hebben." Het familiebedrijf werkt met drie chocolatiers, drie verkoopsters en Valérie als ceo. "We zijn een familiebedrijf in alle betekenissen van het woord en zo is er een goed en nauw contact met de medewerkers."