Kortrijks bedrijf Signpost wil Europese markt veroveren

Arne Vandendriessche biedt zijn online leerplatform WeZooz Academy gratis aan. © foto AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Het Kortrijkse bedrijf Signpost, dat computers en bijhorende software voorziet voor leerlingen en leerkrachten van middelbare scholen, beleeft gouden tijden. Een groep investeerders moet nu helpen om de Europese ambities waar te maken.

Signpost is een pionier als het op digitaal onderwijs aankomt. Met hun notebookproject trachten ze leerlingen van een eigen laptop te voorzien. Daarnaast bieden ze Academic Software aan. Een platform waarbij leerlingen, studenten, leerkrachten en docenten via een abonnementsformule over legale en actuele software beschikken tegen een vaste prijs. Tot slot trachten ze ook de klassieke papieren invulboeken te vervangen door digitale versies.

Van 7 naar 25 miljoen

En dat idee slaat aan. Sinds seizoen 2016-2017 heeft Signpost een echte groeispurt te pakken. Dat resulteerde in een omzetgroei in 2016 van 7.3 miljoen naar 25 miljoen in 2019 en een personeelsbestand van 75 mensen. Voor 2020 voorziet het bedrijf de groei minstens door te zetten. De coronacrisis, die alle scholen verplichtte tot onderwijs op afstand, legt hen immers geen windeieren.

“Vanaf het schooljaar 2020-2021 mikken we op meer dan 235 scholen die via Signpost een laptopproject hebben lopen”, klinkt het. Het bedrijf onderhoudt bijna 100.000 laptops in het secundair en hoger onderwijs. Op vandaag werken 350.000 leerlingen en studenten in België, Frankrijk en Spanje via Academic Software.

Topinvesteerders

Het groeibedrijf haalt daarom een aantal topinvesteerders aan boord waardoor ze hun Europese ambities kunnen versnellen. Zo heeft Signpost de ambitie om de komende drie jaar door te groeien naar ‘the European ICT Partner for Education’. Anderhalf jaar nadat de eerste contacten werden gelegd is de deal rond. Een groep van investeerders rond Steven Buyse (managing partner CVC) en Stefan Tournoy (oprichter Vente Exclusive, VeePee) nemen een minderheidsparticipatie in de nieuwe holding Signpost NV. Andere namen zijn Xavier Dewulf (G&V Energy Group), Frederic Van den Weghe (AMAVI Capital) en Janwillem Naesens (MP Droia).

“Anderhalf jaar geleden kwamen we in contact met deze mensen. Het zijn stuk voor stuk professionals met een sterke staat van dienst, een netwerk in het buitenland én dus een concrete meerwaarde voor onze zaak”, aldus CEO Arne Vandendriessche.

Bovendien is er ook een menselijke klik en delen we dezelfde passie. We gaan nu vol gas geven om onze Europese plannen te versnellen. We hebben dit jaar mooie deals afgesloten en significante omzetten gedraaid in Spanje en Frankrijk. De opportuniteit daar is enorm, onze Belgische onderwijsrecepten worden gesmaakt en vind je daar niet. We willen nu snel groeien tot een volwaardige Europese speler die hard- en software tot bij de Europese student brengt.”

De huidige vennoten blijven allemaal aan boord. PMV verstrekte het bedrijf een achtergestelde lening van 1.5 miljoen en komt zo ook binnen met raadgevende stem. Arne Vandendriessche (ook schepen van Economie in Kortrijk red.) blijft CEO. Er worden verder geen financiële details gecommuniceerd.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier