Kortrijk wil winkels die hinder ondervinden door werken tijdelijk verhuizen

Tijdens werken in de Boerderijstraat kwamen er verschillende klachten van handelaars. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Maandagochtend stelde schepen Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) een ambitieus aanvalsplan ‘Kortrijk Handelt’ voor. Het moet shoppers naar het centrum lokken in plaats van naar zogenaamde ‘baanwinkels’. Daar staat onder andere in dat handelaars die hinder ondervinden van werken een leegstaand pand van de stad krijgen. Op de gemeenteraad kreeg het plan bijval van zowel oppositie als meerderheid. Groen vroeg wel een paar kleine aanpassingen.

Grootste oppositiepartij CD&V noemde het aanvalsplan ambitieus en vindt dat het vooral qua evenementen wel snor zit in de stad. Toch waren er ook enkele bezorgdheden. “Wat met nieuw te ontwikkelen sites, zoals de Blekerij? (Op die site in de Doornstraat moeten er ook winkels komen na verbouwingen nvdr.)”, vraagt Hannelore Vanhoenacker zich af. Ook over de zogenaamde minderhinderpremie kwamen er vragen. Die premie kan immers alleen aangevraagd worden door handelaars die met openbare werken voor hun deur zitten. “Maar wat als er al jaren een aannemer bezig is met een appartementsblok naast je zaak?”, aldus Hannelore. “Dat kost je ook klanten en dan zie je geen cent.”

Geen premies voor kappers

Daarnaast zijn er ook bezorgdheden over het soort handelszaken die zich tegenwoordig vestigen in de stad. “Vandaag kom je heel veel vapeshops, schoonheidssalons en bleaching toestanden tegen. Om nog maar te zwijgen van het aantal barbershops (een soort kapperszaken nvdr.) die als paddenstoelen uit de grond schieten. Veel uitbaters van kapperszaken maken zich zorgen. Kunnen we bekijken wat daar aan de hand is?”

Vlaams Belang formuleerde dezelfde vraag, zij het in iets sterkere bewoording. “Wij maken ons ook zorgen over de wildgroei in Kortrijk aan imagoverlagende winkels zoals belwinkels, shishabars, internetcafés, club-vzw’s en de oneerlijke concurrentie door nachtwinkels. Er moeten veel strengere uitbatings- en spreidingsregels komen!”, aldus Wouter Vermeersch. De fractieleider kaartte ook nog eens de mobiliteit binnen de stad aan. Volgens hem kosten maatregelen als de fietszone, winkels in het centrum heel wat klanten.

“De premies die in het aanvalsplan voorzien worden zijn niet voor iedereen”, reageerde schepen Vandendriessche. “We sluiten een aantal zaken uit zoals kapperszaken, sishabars en nachtwinkels. Daar zijn er al genoeg van. Van die laatste twee kunnen er trouwens bijna geen meer bijkomen omdat ze minstens 400 meter van elkaar moeten liggen. We focussen dus echt op detailhandel”, belooft hij.

Winkels verhuizen

Mensen die met werken voor hun deur zitten zullen we een ander leegstaand pand aanbieden”, vervolgt de schepen. “Of het nu om openbare of private werken gaat. Ook dat staat in ons aanvalsplan beschreven.” CD&V is blij met dat aanbod, maar hoopt wel dat het stadsbestuur geen winkels gaat verhuizen van de ene deelgemeente naar de andere. “Want dan ben je je klanten uiteraard kwijt”, aldus Hannelore.

Gudrun Bekaert (links), voorzitter van Unizo Kortrijk en Mattijs Baekelant van Unizo (midden), steunen het plan van schepen Arne Vandendriessche (rechts).
Gudrun Bekaert (links), voorzitter van Unizo Kortrijk en Mattijs Baekelant van Unizo (midden), steunen het plan van schepen Arne Vandendriessche (rechts).© AN

Ook Groen steunt de maatregelen. Al pleit Matti Vandemaele wel voor “winkels met karakter”, hij ziet nachtwinkels dus ook liever komen dan gaan. Voor het vereenvoudigen van de premies krijgt het stadsbestuur een pluim.

Aanpassingen

Groen diende twee amendementen (suggesties voor aanpassingen aan het aanvalsplan nvdr.) in. In beide gevallen wilden ze vooral meer concrete beloftes van de schepen. De amendementen werden goedgekeurd waarop schepen Vandendriessche beloofde om deze legislatuur nog minstens 20 winkelpanden op te kopen en om te bouwen tot huizen of kantoren. “Ik zal ook een oproep doen naar de hogere niveaus om ons plan in te voeren”, voegde hij daar nog aan toe. “Intercommunale Leiedal heeft zijn medewerking al toegezegd en op het provinciale niveau probeer ik nog te onderhandelen.”

Ook Vlaams Belang diende een amendement in. Dat werd afgewezen. Het aanvalsplan werd bijna unaniem goedgekeurd. Enkel Vlaams Belang onthield zich.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier