Kortrijk schaft terrasbelasting af

Ook aan de verlaagde Leieboorden, waar tot voor kort het hoogste tarief van kracht was, kunnen horeca-uitbaters nu gratis hun terras buiten zetten. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Op 1 januari werd de terrastaks, zoals aangekondigd, volledig afgeschaft. Dat betekent dat horecazaken niet meer moeten betalen om hun terras buiten te zetten.

Kortrijk is de eerste West-Vlaamse centrumstad die de taks volledig afschaft.

De stad vraagt wel dat de uitbaters in ruil voor de afschaffing investeren in mooie en kwaliteitsvolle terrassen die nog meer volk zullen trekken. “De Kortrijkse horeca draait momenteel als nooit tevoren”, aldus schepen van Economie Arne Vandendriessche. “We zouden dit graag zo houden als stad en denken daarom na hoe we deze hausse kunnen laten duren. De afschaffing van de terrasbelasting is voornamelijk bedoeld om onze horeca extra ademruimte te geven zodat zij verder kunnen investeren in hun zaak. Op die manier krijgt onze stad wat die verdient, een bruisend horeca-aanbod.”

Voor het aanslagjaar 2019 kregen 205 horecazaken de belastingbrief in de bus. In totaal doet de stad een verlies van zo’n 78.025 euro. “Dit geld vloeit nu dus integraal terug naar de Kortrijkse horeca”, aldus de schepen.

Matthias De Caluwe, de CEO van Horeca Vlaanderen: “Mooie en gezellige terrassen zijn een van de uithangborden van steden en gemeenten. Daarom is het een uitstekende keuze van Stad Kortrijk om de terrastaks te laten vallen. Dit is enerzijds transparant en duidelijk, gezien dit een vorm van administratieve vereenvoudiging is. Anderzijds is het broodnodig in een sector waar echt elke eurocent telt. Daarnaast zorgt het ervoor dat de horecaondernemer ten volle zijn terras kan benutten! Een win-win voor ondernemer, stad en terrasjesliefhebbers!”

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier