Kortrijk krijgt 1,2 miljoen minder mensen op bezoek door lockdown

De Lange Steenstraat in Kortrijk kreeg tijdens de lockdownmaanden een pak minder volk over de vloer. © JVGK
Olaf Verhaeghe

In vergelijking met de winterperiode viel het aantal bezoekers in de Kortrijkse binnenstad tijdens de maanden maart, april en mei met maar ruim 1,2 miljoen mensen terug. Dat blijkt uit de metingen van Stad Kortrijk. De lockdownmaatregelen hadden dus een enorme impact op de bezoekerscijfers. Vooral de sluiting van de horeca had een groot effect. Sinds de versoepelingen komt het aantal bezoekers wel opnieuw traag op gang.

Tussen halfweg maart en eind mei kwamen er 718.743 bezoekers naar Kortrijk, meer dan 1,2 miljoen minder tijdens de wintermaanden. Dat blijkt uit de metingen op basis van gsm-gegevens van de Stad Kortrijk. Een bezoeker is iemand die minder dan 12 keer per maand langer dan 30 minuten in het stadscentrum wordt gezien. Mensen die wonen, werken of studeren in Kortrijk worden dus niet meegeteld.

Kalmste april ooit

Verrassend zijn de cijfers natuurlijk niet. De coronamaatregelen en de daarmee gepaard gaande lockdown zorgde ervoor dat heel wat minder mensen het Kortrijkse stadscentrum aandeden. Maar schepen van Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) vindt de metingen wel bijzonder interessant omdat ze een beeld geven van welke maatregelen welk effect hadden. “Zo zien we dat de sluiting van de horeca voor een enorme daling zorgde“, aldus de schepen. “De detailhandel bleef nog even open, maar zij lieten toen ook al weten niet veel volk meer te ontvangen. De cijfers bevestigen dat gevoel.”

Vooral de maand april gaat de geschiedenis in als de kalmste maand ooit in Kortrijk. Geen enkele keer steeg het aantal bezoekers boven de 5.000 per dag uit. Ter vergelijking: in de wintermaanden december, januari en februari kwamen gemiddeld 21.169 mensen naar de stad. Ook in de maanden september, oktober en november lag het gemiddeld aantal bezoekers boven de 20.000 per dag.

De mensen die wel de weg naar de binnenstad vonden, kwamen vooral uit de dichte omgeving. Denk aan de buurgemeenten Wevelgem, Harelbeke, Zwevegem en Kuurne en Kortrijk en deelgemeenten zelf. In maart, april en mei bedroeg het aandeel West-Vlamingen bovendien maar liefst 83 procent van alle bezoekers. Een pak meer dan anders. Het aantal internationale bezoekers viel zoals verwacht énorm sterk terug tot 18.873. In vergelijking met de winterperiode is dat een daling van 79 procent. Tijdens de lockdownmaanden viel het aandeel Fransen terug op nul. Pas sinds 15 juni, de dag waarop de grenzen opnieuw opengingen, komen zij opnieuw naar Kortrijk.

Benieuwd naar KortrijkKorting

“Het is pas sinds de opening van de winkels en de markten dat de cijfers gestaag begonnen te stijgen. Toch gaat het nog lang niet om de grote massa, zeker niet in mei”, aldus Arne Vandendriessche nog. “We verwachten dat we bij de volgende cijfers een grote groei zullen zien bij de opening van de horeca en we zijn ook benieuwd naar de cijfers van #KortrijkKorting, het nieuwe koopweekend waar de handelaars heel tevreden over waren.De effectieve stijging zullen we pas merken in de zomercijfers.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier