Korte keten markt scoort met extra afhaalpunt in Kemmel

Redactie KW

In Heuvelland worden ter hoogte van de camping De Nachtegaal op de Rodeberg in Westouter sedert april kwaliteitsvolle en duurzame producten van lokale producenten aan de Heuvellanders aangeboden. De initiatiefnemers zijn Koen Hardeman, uitbater van De Nachtegaal, en Marnique Deswarte, jarenlang gekend als het boegbeeld van het Folkfestival Dranouter. Ze worden hierbij gesteund door Vrijstaat Heuvelland.

Corona verandert onze wereld en dus ook de markt. VZW Liaison, die staat voor samenwerking en verbinding, ijvert al enige tijd voor een Heuvellandse lokale korte keten markt. “De eerste lockdown was de gelegenheid om van start te gaan”, legt Henk Vandaele van Vrijstaat Heuvelland uit. “Met de tweede harde reeks coronamaatregelen openen we in Kemmel een tweede afhaalpunt.”

Er wordt onder andere gewerkt met lokale producenten Oosthof de Schelver (Loker), ’t Kapelhof (Nieuwkerke), ’t Lindenbos (Wijtschate) en de Pelgrim (Wulvergem). “ Het voordeel van een korte keten markt is dat de producent voor zijn product een eerlijke prijs krijgt. En de consument weet waar zijn kwaliteitsvol en duurzaam product vandaan komt. De formule is een succes. Het is duidelijk dat corona mensen anders doet nadenken over hoe ze winkelen,” duidt Henk Vandaele.

Tijdens de voorbije lente liep er in Heuvelland een marktonderzoek omtrent de korte keten markt. Dit onderzoek was een samenwerking van de gemeente Heuvelland, de Vrijstaat Heuvelland en de Hogeschool VIVES – opleiding sociaal werk. In dit onderzoek werden Heuvellanders bevraagd omtrent de mogelijkheden van de korte keten markt. “Het onderzoek gaf duidelijk aan dat de Heuvellandse consument bereid is om zijn producten digitaal te kopen. Dit is een kentering. Een belangrijke voorwaarde was wel de mogelijkheid tot vlotte afhaalpunten.”

Om aan deze vraag tegemoet te komen, start VZW Liaison met ondersteuning van de gemeente Heuvelland vanaf vrijdagavond 18 december met een extra afhaalpunt in De Gaper te Kemmel. Het afhaalpunt is elke vrijdagavond van 16 tot en met 19 uur open en wordt bemand door vrijwilligers van de Vrijstaat Heuvelland. Het afhaalpunt ter hoogte van de camping Nachtegaal op de Rodeberg is eveneens elke vrijdagavond open van 16 tot en met 19 uur. Bestellen kan via www.liaison.vlaanderen

(MD/EF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.