‘Koppige West-Vlamingen’ krijgen prestigieus Unizo-label in Etterbeek: “Kroon op het werk”

Redactie KW

Het label Handmade in Belgium (HIB) van ondernemersorganisatie Unizo is vandaag toegekend aan patisserie Allemeersch uit Etterbeek.

Het gaat pas om het derde bedrijf uit het Brussels gewest dat het kwaliteitslabel krijgt toegewezen. HIB bestaat ongeveer twee jaar. Het heeft de bedoeling kleinschalige ondernemers (maximaal 20 werknemers), die een uniek en minstens 50 procent handgemaakt product maken, een authenticiteitsgarantie te bieden. Op die manier kan men zich onderscheiden van grootschalige massaproductie.

In Vlaanderen kregen al honderden bedrijfjes het label. In Brussel zijn het er nog maar drie: naast Allemeersch gaat het om patisserie Erard uit Sint-Lambrechts-Woluwe en lederfabrikant Niyona uit Brussel. En frappant: Allemeersch is éigenlijk een West-Vlaams familiebedrijf. Opgericht in 1961 door het gezin Allemeersch, met roots in Brugge en Diksmuide, en nu gerund door vijf van de zes kinderen: Nadine staat in de winkel, Thierry is bakker, Eddy is patissier, Etienne verzorgt de logistiek en Rudy is de man van het commerciële luik. Allemeersch heeft twee winkels in het Brusselse: in Etterbeek en in Oudergem.

“Blijven geloven in niet-industriële productie”

Diezelfde Rudy Allemeersch is alvast blij met de erkenning van Unizo. “Alhoewel al de kinderen in Brussel geboren zijn, zijn we rasechte West-Vlamingen in hart en nieren. We zijn uitermate trots dat we het label vandaag ontvangen hebben. Het is de kroon op ons werk, waarbij we als koppige West-Vlamingen blijven geloven in niet-industriële productie, alvast wat voeding aangaat.”

(Belga/FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier