Koop eens een boeketje met bitcoins bij Fine Fleur in Sint-Andries

Lieven Declercq voerde vorige maand de eerste bitcointransactie uit in zijn bloemenzaak.© WK
Lieven Declercq voerde vorige maand de eerste bitcointransactie uit in zijn bloemenzaak.© WK
Wim Kerkhof

Een boeketje rozen kopen met bitcoins? Bij Lieven Declercq van Fine Fleur in Sint-Andries kan het voortaan. “Binnen hier en vijf jaar wordt de bitcoin een officieel betaalmiddel”, meent de bloemist.

Naar de kapper gaan kan voorlopig nog niet met bitcoins, maar bloemen halen dus wél. Lieven Declercq (42) van Fine Fleur is er zelfs rotsvast van overtuigd dat de bitcoin het betaalmiddel van de toekomst is. “Het blijft een kansspel, de ene dag maak je winst en de volgende dag daalt de bitcoin weer in waarde. Maar het laatste jaar doet de munt het toch over het algemeen uitstekend”, zegt Lieven.

De virtuele munt of ‘cryptocurrency’ is inderdaad al een tijdje aan een forse klim bezig. Dat heeft onder meer met Tesla te maken: de Amerikaanse autoproducent kocht onlangs voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins. “De waarde ervan steeg daardoor naar een recordhoogte”, aldus Lieven. De vraag is: wat winnen zijn klanten erbij? “Kijk, een huis kun je er alsnog niet mee kopen. En je leningen afbetalen ook niet. Maar het is wel zo dat je er daarnaast een soort tweede vermogen mee opbouwt. Zie het als een extraatje: met je bitcoin wallet kun je jezelf eens een folietje zoals een dure jas veroorloven. En een spaarboekje brengt toch niets meer op tegenwoordig.”

Vooral jongeren

In ons land is de bitcoin nog niet zo ingeburgerd, al vind je in de meeste grote steden wel al winkels die ze aanvaarden.

“En je kan er ook al mee op hotel gaan in het buitenland. Ik verwacht dat het binnen hier en vijf jaar overal een officieel betaalmiddel wordt, en ik hoop dat natuurlijk zelf ook. Dan kan ik er mijn leveranciers mee betalen”, aldus Lieven, die een kleine maand geleden de eerste bitcointransactie uitvoerde in zijn bloemenzaak. “Het gaat voorlopig nog maar om een handvol klanten die er al mee weg zijn, maar die zijn wel blij dat ik hen de mogelijkheid bied. Vooral jongeren springen nu op de bitcoin-kar. Bij mensen van boven de dertig zal het allicht nog wel een tijdje duren eer ze de klik maken”, klinkt het.

“Wie weet, kan ik over 10 jaar misschien wel een Tesla kopen met mijn bitcoins” – Lieven Declercq

De eerste bitcointransactie ter wereld, ondertussen tien jaar geleden, draaide rond twee pizza’s. “De opmars van de bitcoin naar 60.000 dollar, betekent dat die pizza’s vandaag miljoenen euro’s waard zijn. Wie weet kan ik over tien jaar misschien wel een Tesla kopen met mijn bitcoins”, knipoogt Lieven. Toch blijft hij ook voorzichtig: de bitcoin wordt door experts weleens omschreven als een zeepbel die ieder moment kan barsten. “Ook Paul D’Hoore waarschuwde laatst nog voor de volatiliteit van cryptomunten zoals de bitcoin. Door de schommelingen in de prijs, blijft het een risico om erin te beleggen en ik wil niemand aanzetten tot gokken”, klinkt het.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.