Kookeet in Brugge van start onder stralende zon

Veel West-Vlamingen willen graag op de foto met gastchef Piet Huysentruyt, die buikspek met mossel en koolrabi bereidt. © Benny Proot
Redactie KW

“Dit voelt als thuiskomen”, zegt topkok Piet Huysentruyt, gastchef op het culinair festival Kookeet in Brugge

Kookeet, het driedaags culinair festival in Brugge, is deze middag onder een stralend zonnetje gestart op het Brugs stationsplein, kant Sint-Michiels. Dit weekend brengen 31 Brugse topchefs gastronomie aan democratische prijzen. Gastchef is Piet Huysentruyt. De man die zijn volk leerde koken brengt even zijn Franse restaurant Likoké naar Brugge.

“We hebben gisteravond nog een service gedaan in het Zuiden van Frankrijk en zijn met een team van vijf man naar Brugge gereisd”, zegt Piet Huysentruyt, blij dat hij eventjes terug is in West-Vlaanderen, waar zijn roots liggen. “Een tocht van 1.000 km. Maar het is de moeite waard. Alles is hier top. Kookeet staat inzake kwaliteit mijlenver boven andere culinaire evenementen in andere steden.”

Topgastronomie

Het concept van Kookeet blijft ongewijzigd, na zes eerdere edities: de hapjes kosten 4 à 8 euro, het publiek betaalt met jetons van 2 euro. De bijhorende brochure vermeldt nu voor het eerst de allergenen, zodat iedereen optimaal kan genieten van de gerechten. Het culinaire festival is zaterdag, zondag en maandag open van 11 tot 21 uur.

Het team van Japans restaurant Tanuki: Londa Yukiji, Aki en Ivan. Zij bakken zeeduivel op de teppanyaki.
Het team van Japans restaurant Tanuki: Londa Yukiji, Aki en Ivan. Zij bakken zeeduivel op de teppanyaki.© Benny Proot

“Vorig jaar telde Kookeet 105.000 bezoekers. Dit festival promoot de stad Brugge via onze topgastronomie”, zegt schepen voor Lokale Economie Hilde Decleer. Deze middag was het al gezellig druk, maar er was nog voldoende plaats op het ruime plein om ongedwongen en comfortabel te eten.

Nieuw dit jaar is het duel ‘En Garde’ tussen Brugse topchefs. Vaste namen Geert Van Hecke en Karen Keygnaert – de enige vrouwelijke Brugse chef – zijn ook weer van de partij, deze keer met hun nieuwe restaurants Zet’joe en Cantine Copine.

Chef Kristof Deprez van De Mangerie serveert streetfood met sushi, garnaal en avocado.
Chef Kristof Deprez van De Mangerie serveert streetfood met sushi, garnaal en avocado.© Benny Proot

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier