Kookboetiek Dupont wordt Dupont Professional Food Equipment op De Pluim

Dirk en Sarah Dupont bij een gigantische standmixer die er voor de gelegenheid te zien was. © GJZ
Redactie KW

Enkele weken nadat Kookboetiek Dupont verhuisde van ‘t Hoge in Kortrijk naar De Pluim in Zwevegem, werd de zaak recent officieel geopend. Voortaan spreken we niet meer Kookboetiek, maar van Dupont Professional Food Equipment.

Dirk Dupont, stichter van Kookboetiek Dupont, is een begrip in de wereld op vlak van materiaal voor de voedingssector. “Ik startte in 1984 met een eigen zaak omdat ik merkte dat er geen enkele leverancier bestond in klein materiaal voor slagers en traiteurs. Zeven jaar later openden we onze vestiging op ‘t Hoge in Kortrijk. Onze groothandel was ondertussen uitgegroeid tot een erkend leverancier van klein professioneel materiaal aan slagers, bakkers, restaurants, grootkeukens en supermarkten.”

Omdat er steeds meer vraag kwam vanuit de particuliere markt, werd de detailhandel Dupont’s Kookboetiek in 2001 boven de doopvont gehouden. Zes jaar geleden nam dochter Sarah de zaak over en werd de firma nog verder geprofessionaliseerd en uitgebouwd. “De omzet per jaar bedraagt zo’n 8,5 miljoen euro waarvan 30 procent komt van export, 15 procent van de verkoop aan consumenten en de rest van grote projecten die we mogen uitvoeren. Onze uitvoer gaat naar 26 landen. Naast Dirk en ik werken we met 17 gemotiveerde mensen”, verduidelijkt Sarah.

De laatste jaren kampte Dupont met plaatsgebrek en remde het gebouw op ‘t Hoge de verdere groei van het bedrijf. “We waren het liefst in Kortrijk gebleven, maar dat bleek onmogelijk. Uiteindelijk hebben we besloten een nieuwbouw te realiseren op bedrijventerrein De Pluim in Zwevegem.”

De verhuizing ging gepaard met een nieuw logo. “Het is als het ware een kantelmoment in de geschiedenis van het bedrijf. Het was stilstaan of verder groeien. Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om de kookwinkel Dupont’s Kookboetiek en de groothandel Dupont samen te smelten tot één geheel: Dupont Professional Food Equipment. Een nieuw logo past daar ook bij, maar de naam ‘Dupont’ moest blijven. Daar waakte mijn vader over”, vertelt Sarah.

Foodie en pro

“Om een onderscheid te maken in de communicatie naar onze klanten, profileren we ons naar onze particuliere klanten wel als Dupont Foodie en komen we naar onze professionals naar buiten als Dupont Pro”, vult Dirk aan.

De nieuwbouw ligt in de schaduw van de vier windmolens van Evolis op een vijftal minuutjes van de vorige uitvalsbasis. “Met zijn 7.500 vierkante meter is het perceel er driemaal zo groot als de vroegere locatie in Kortrijk. Zo kunnen we een nog ruimer assortiment aan professioneel materiaal uitstallen. Er is ook een ruim kookeiland en een gezellige binnentuin die meermaals per jaar zal gebruikt worden voor workshops, kookdemonstraties en culinaire events voor particulieren en professionals”, weet Dirk.

Dirk is blij dat het gemeentebestuur en burgemeester Doutreluingne zich positief hebben opgesteld bij het behandelen van het dossier en dat alles vlot is verlopen. “Zwevegem is een gemeente die het ondernemerschap steunt, wat niet van alle gemeenten in de regio kan gezegd worden. Wij hebben het mogen ervaren”, besluit Dirk Dupont. (Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier