Komen en gaan in Izegemse horeca, maar: “Izegem is en blijft een uitgaansstad!”

De winkel van Drukkerij Nonkel wordt omgetoverd tot een foodbar. Andres Segers is de initiatiefnemer. De zaak gaat pas volgnd jaar open. © Frank Meurisse
Redactie KW

De geruchtenmolen doet weer zijn werk in Izegem. Horeca- en aanverwante zaken zouden ermee stoppen of veranderen van uitbaters, horecapersoneel zou veranderen van ‘baas’, er zouden enkele nieuwe horecazaken starten…. Heel veel ‘zou’ en ‘zouden’, al moeten we vaststellen dat er in Izegem in de horeca toch wel een en ander beweegt…

Drie zaken springen er voor ons uit. Waar de winkel van Drukkerij Nonkel op de Korenmarkt zat, komt er een foodbar. De zaakvoerder is Andres Segers. “De opening is pas voor volgend jaar april of mei voorzien want er moet nog een en ander verbouwd en aangepast worden”, zegt Andres Segers. “We zullen er geen belegde broodjes verkopen of serveren want daarvan zijn er al genoeg in Izegem. We zullen wel ontbijt, lunch (slaatjes en dergelijke, geen spaghetti of lasagna) en hippe gezonde snacks serveren. Een totaal ander concept dan een broodjeszaak.”

Verrassend

Een verrassende nieuwkomer is ontwerpbureau en koffie- en aperobar Allossa van Saartje Allosserie, dochter van wijlen dokter Luc Allosserie, in de Marktstraat 20. “De zaak opent op 1 december”, zegt Saartje. “Allossa, waarvan ik zaakvoerder ben, bestaat al sinds 2011 en ik werk samen met mijn levensgezel Tom Vandecasteele, die tevens mijn zakenpartner en product manager is.”

Een derde ‘uitspringer’ is Eetcafé ‘t Hemelhuys in de Sint-Pietersstraat, dat Melissa Vandamme en haar vriend in de eerste maanden van 2017 opstartten. De zaak breidt na twee jaar al uit. “We nemen het naastgelegen pand volledig in en zorgen dat er een 30-tal extra plaatsen bijkomen in het restaurant. Tegelijkertijd voorzien we ook een grotere keuken zodat we die grotere capaciteit nog beter en professioneler aankunnen”, zegt Melissa. “Halfweg februari zouden de werken moeten af zijn en kan het vernieuwde Hemelhuys heropenen.”

Dat de kok van restaurant Prinsessenhof in de Prinsessestraat naar ‘t Hemelhuys overstapte is voor Melissa al lang geen nieuws meer. “Die kok is hier in onze zaal toch al een aantal maanden aan de slag”, aldus Melissa.

Nieuw praatcafé

Het Pieterstraatje krijgt er volgend jaar een praatcafé bij. Een naam is er nog niet omdat de initiatiefnemers het nog even geheim willen geheim houden. De uitbaters zijn wel al bekend: David Stekelorum en Laurens Monsieurs. Het café zal ook pas volgend jaar maart of april klaar zijn.

‘t Doolkruydt krijgt nu nog niet onmiddellijk een andere uitbater. “Maar het kan wel dat ik in de nabije toekomst – bijvoorbeeld in de loop van volgend jaar – ermee stop en de zaak overlaat”, zegt Nico Espriet. “Toch niet abnormaal als je weet dat ik 5 jaar The Cottage in de Prins Albertlaan uitbaatte, nog enkele jaren een manège runde en nu al sinds eind 2015 in ‘t Doolkruydt sta. De horeca is een zware stiel en de nachten wegen soms door in mijn job.”

Maddy Roets die sinds halfweg 2017 Café Aubisque in de Kortrijksestraat runde, stopt ermee nu zondag, vanaf 1 december houdt Anja Hajnus al het café open. Anja is van Poolse afkomst en de vrouw van Koen Cornu. “We zijn afkomstig van Brugge waar Anja als zorgkundige werkte”, zegt Koen.

Bistro Bobri

Waar de vroegere Sabaidee en later in ‘t Gemak was, op de hoek van de Krekelmotestraat en de Mentenhoekstraat, begint Patricia Lebacq uit Brugge met Bistro Bobri. “Wanneer de zaak opent, is nog niet helemaal zeker”, zegt ze. “Er moeten eerst nog een aantal zaken geregeld worden, maar ik hoop toch in december te kunnen starten.”

Melissa Vandamme breidt 't Hemelhuys in de Sint-Pietersstraat uit met een 30-tal extra zitplaatsen en ook nog eens een grotere keuken. Volgend jaar krijgt ze een nieuwe praatkroeg als overbuur. (foto Wim)
Melissa Vandamme breidt ‘t Hemelhuys in de Sint-Pietersstraat uit met een 30-tal extra zitplaatsen en ook nog eens een grotere keuken. Volgend jaar krijgt ze een nieuwe praatkroeg als overbuur. (foto Wim)© (foto Wim)

Op de Grote Markt nemen Kurt Naessens, Nico Reynaert en Nathalie Verbeke de ‘Vintage’ van Olivier Desmet over. “Frederik en Celine, die de zaak nu runnen, zullen dat ook in de toekomst blijven doen”, zegt Kurt. “In de weekends zullen wij helpen als dat nodig is. Ikzelf blijf verder de bar van het zwembad uitbaten.”

Het café op de Grote Markt waar vroeger de Annor en later Delight gevestigd was, heeft volgens Yves Rosseel van brouwerij Rosseel nog altijd geen nieuwe uitbater gevonden. En Hoppie, alias Hein Dekiere, weet nog niet waar de toekomst van zijn 25ste Uur ligt. Hein huurt ook al een tijdje ‘t Plectrum.

Volgend jaar komt er een nieuwe praatkroeg in de Sint-Pietersstraat

Dat Lintsie Vansteenkiste en Geert Mestdagh in april volgend jaar stoppen met de uitbating van café Lagaar, hadden we al geschreven. Eigenaar Paul Berlamont zegt dat hij nog geen nieuwe uitbater gevonden heeft.

En nu ze in café ‘t Nieuw Gemeentehuis in Kachtem volop aan het verbouwen zijn, moeten ook verenigingen of clubs op zoek gaan naar een andere locatie. De Sint-Janskaarters vonden voorlopig onderdak in de kantine bij het voetbalterrein waar vroeger VK Kachtem speelde. “Maar Stijn en Bart Hoornaert zeggen dat de verenigingen die bij hen hun lokaal hadden, dat ook in de toekomst opnieuw zullen hebben”, zegt Krist Pelaers van de Sint-Jansvrienden.

Stoppen…

Dat Andy Cool stopt met Le Petit Jardin in de Markstraat of er een overnemer voor zoekt, is een kwakkel. “Integendeel”, zegt chef-kok Andy. “Jill en ik gingen onlangs nog op werkbezoek naar Reims op zoek naar nieuwe wijnen en champagne voor onze drankenkaart. Van stoppen of overnemen van ons toch succesvol restaurant is er absoluut geen sprake.”

Op diezelfde Grote Markt zou Thijs Codron stoppen met Toezens, maar ook dat is een leugen, bevestigde zijn vrouw Tine Santens, die sinds 2017 restaurant Gaspar runt in de Kortrijksestraat.

Café Mandeldaele aan het Emelgemseplein zou volgens sommigen ook een nieuwe uitbater krijgen, maar ook dat is niet waar volgens de verantwoordelijke van Brouwerij Debrabandere. “Wat we met onze feestzaal Ter Maerel in de Abelestraat zullen doen als onze kok volgend jaar met pensioen gaat, weten we nog niet”, zegt Jan Verbeke. “Ofwel zoeken we een overnemer, ofwel verhuren we onze zalen.” De vernieuwde brasserie De Gilde sloot al in september, na enkele maanden, de deuren. “Het restaurant werd uitgebaat door flexijobs”, zegt Niek Marijsse. “Ik zoek kandidaten om de zaak uit te baten, maar ik heb nog niemand gevonden. Ondertussen zitten er in de kantoorruimtes op het eerste verdiep al een 5-tal kleine bedrijven en boven is er nog een seminarieruimte waar een 150-tal personen opleiding kunnen volgen.” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier