Kobe Desramaults en Gert De Mangeleer zetten schouders onder vegetarische kookopleiding

Redactie KW

Op dinsdag 24 februari lanceert EVA vzw in de hotelschool Wemmel samen met de topchefs Kobe Desramaults (In de Wulf) en Seppe Nobels (Graanmarkt 13) ‘Vegucation’, de eerste vegetarische kookopleiding voor professionals

Steeds meer mensen kiezen ervoor om regelmatig vegetarisch te eten. Dat bewijst het succes van acties zoals Dagen Zonder Vlees. EVA wil ervoor zorgen dat die mensen ook op restaurant lekker kunnen eten. Jammer genoeg wordt er in de koksopleidingen weinig tot geen aandacht besteed aan de plantaardige keuken. Met Vegucation brengt EVA daar verandering in.

Samen met Europese partnerorganisaties uit Duitsland, Oostenrijk en Nederland en de scholen KTA Wemmel en Syntra West ontwikkelde de organisatie achter de Donderdag Veggiedagcampagne, een opleiding vegetarisch koken die in alle hotelscholen en volwassenenonderwijs kan geïntegreerd worden.

Ter Duinen, Ter Groene Poorte en Spermalie

Bekende hotelscholen zoals Hotelschool Ter Duinen in Koksijde,Ter Groene Poorte en Spermalie in Brugge werkten mee aan het lesmateriaal en lieten al weten dat ze de opleiding graag willen opnemen in hun lessenpakket. Zo zijn de toekomstige koks voorbereid op de toenemende vraag naar vegetarische gerechten en kunnen ze meewerken aan de evolutie naar lekkere en gezonde voeding die ook duurzaam is.

“De wereld van groenten, vruchten, kruiden en eetbare bloemen is oneindig inspirerend voor elke eigentijdse kok. Het is de toekomst” (Gert De Mangeleer)

Of zoals Gert de Mangeleer (Hertog Jan) het schrijft in het voorwoord van het studentenhandboek van Vegucation: “Ik heb zelf kinderen en ik wil graag dat ze kunnen opgroeien in een wereld waar het goed is om te leven. De wereld van groenten, vruchten, kruiden en eetbare bloemen is oneindig inspirerend voor elke eigentijdse kok. Het is de toekomst.”

Kobe Desramaults (In de Wulf) is het daar volledig mee eens: “Koks hebben nu meer dan vroeger een voorbeeldfunctie. Dat brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. Ik vind het dan ook normaal dat je de nieuwe generatie koks op sleeptouw neemt in de fascinerende wereld van groenten en kruiden. Met varkens- of rundvlees is alles al eens gedaan, met groenten zitten we nog maar aan het begin van de ontdekkingstocht”.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.