Knokse kledingzaak mag van rechter de voornaam van ex-Miss België Cilou Annys niet meer misbruiken

Ex- Miss België Cilou Annys won een rechtzaak tegen de Knokse Cilou Store. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Binnen de 45 dagen moet de uitbaatster van kledingszaak Cilou Store langs de Kustlaan in Knokke-Heist elke vermelding naar de naam ‘Cilou’ verwijderen. Op straffe van een dwangsom van 1.000 euro per dag. Dat heeft de ondernemingsrechtbank in Brugge beslist.

Voormalig Miss België Cilou Annys, die zelf al vijf jaar langs de Maalsesteenweg in Sint-Kruis een babywinkel runt onder de naam ‘Cilou – Babystore’, vernam dat er sedert deze zomer een kledingzaak met een assortiment voor volwassenen, kinderen én baby’s is in de mondaine badstad.

“Familieleden, vrienden en klanten dachten verkeerdelijk dat ik in Knokke-Heist een tweede zaak opgestart had”, vertelt een verontwaardigde Cilou Annys. “Ter controle heb ik op Instagram ‘Cilou’ ingetikt en toen verscheen inderdaad ‘Cilou Store’ op het scherm van mijn smartphone. De gelijkenissen waren te groot. Die winkel bevindt zich te dicht bij de onze, er kan verwarring optreden bij klanten en leveranciers. Dit kan mijn zaak ‘Cilou – Babystore’ teveel schade berokkenen.”

Misbruik

“De uitbaatster van die Knokse winkel misbruikt mijn voornaam. Ik heb wat onderzoek verricht: het is een ietwat oudere dame met een andere voornaam. Ze heeft geen dochter of kleindochter met de voornaam Cilou. Vooraleer ik Miss werd, was de voornaam Cilou helemaal niet populair. Vijf jaar lang al werk ik hard om van mijn babyzaak een succesverhaal te maken. Als iemand parasitair wil mee profiteren van je succes, doet dit pijn”, aldus Cilou Annys.

De voormalige Miss België nam advocaat Jan Ferlin onder de arm, die met succes een procedure opstartte bij de ondernemingsrechtbank in Brugge. Meester Jan Ferlin kon het pas gevelde vonnis inkijken: “De rechter gaat mee in onze juridische redenering en vindt ook dat Cilou Store misbruik maakt van de naambekendheid van een voormalige Miss België. Binnen de 45 dagen moet elke verwijzing naar Cilou verdwenen zijn uit deze Knokse kledingwinkel. De rechter koppelt hieraan een dwangsom van 1.000 euro per dag, met een maximum van 10.000 euro”, besluit de advocaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier