Knokke-Heist pompt 10 miljoen euro in lokale economie: inwoners krijgen elk 150 euro

© DM
Redactie KW

Een injectie van 10 miljoen euro in de lokale economie van Knokke-Heist: dat moet de financiële pijn door de coronacrisis doen vergeten. Opvallend: niet alleen de tweedeverblijvers krijgen een waardebon omdat ze tijdens de lockdown niet naar hun residentie aan de kust konden. Ook voor de eigen inwoners is een waardebon van 150 euro voorzien.

Om het herstel te bespoedigen en de unieke mix van mode- en interieurwinkels, kunstgalerijen, restaurants, cafés en concept stores te behouden, kondigt het gemeentebestuur van Knokke-Heist diverse maatregelen aan.

Bovendien houdt het gemeentebestuur nog eens 10 miljoen euro achter de hand voor eventueel bijkomende steunmaatregelen. Het plan wordt eind mei voorgelegd aan de gemeenteraad. Het gemeentebestuur van Knokke-Heist spendeert meer dan 6 miljoen euro aan waardebonnen voor tweedeverblijvers en eigen inwoners.

Waardebonnen

Omdat tweedeverblijvers tijdens de lockdown niet naar hun residentie aan de kust konden, krijgen ze een waardebon van 200 euro. Gasten met een vaste standplaats op een camping krijgen een waardebon van 40 euro. Voor de eigen inwoners wordt per gezin een waardebon van 150 euro voorzien. Om de waardebon te kunnen innen, moet een minimumbedrag worden gespendeerd in de handels- en horecazaken van de badstad door middel van een digitaal systeem. Het ingenieuze spaarsysteem pompt 30 miljoen euro in de lokale economie.

Premie voor startende handelszaken

Het gemeentebestuur wil met een premie innovatieve, startende handelszaken aantrekken. Mits voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden kan een starter tot drie jaar lang een stuk van de huurprijs of aankoopprijs van een pand terugkrijgen. Zo hoopt men dit jaar al een 30-tal starters aan te trekken. Ook voor bestaande ondernemingen wordt in premies voorzien.

Handelaars die willen investeren kunnen een innovatiepremie ontvangen. Zo maakt Knokke-Heist ook in de toekomst zijn imago van exclusieve shopping-bestemming waar. Een onafhankelijke centrummanager wordt aangesteld. Hij zoekt naar passende handelspanden, unieke winkelconcepten, promoot innovatiepremies voor bestaande handelszaken, helpt handelaars digitaal te denken en onderzoekt nieuwe ideeën die de kwaliteit van het handelsaanbod kunnen verbeteren.

Acht uur coaching

Elke ondernemer in Knokke-Heist heeft recht op acht uur coaching door professionele specialisten op vlak van digitale innovatie, beleving of financiën. Zo wordt op maat van elke zaak een specifiek actieplan opgemaakt. Daarnaast maakt het gemeentebestuur werk van gratis opleidingen en webinars.

De belasting op terrassen en koopwaar komt te vervallen. Een maatregel die de gemeente 255.000 euro kost. De aanslagbiljetten voor een aantal andere taksen en heffingen worden pas in het najaar verstuurd om ondernemers extra ademruimte te geven. Samen met VISIT KH wordt voor de hotelsector voorzien in een doelgerichte binnenlandse promotiecampagne. Zo komt er een hogere bezetting en wordt het omzetverlies gecompenseerd.

Kwijtschelding huur

Huurders van de gemeente krijgen tijdens de verplichte sluiting volledige kwijtschelding van huur. Het gaat dan om markten, ijskiosken, de helihaven of sport- en cultuurcafés. Het gemeentebestuur roept de privésector op om dit voorbeeld te volgen en de handelshuur voor winkelpanden te laten zakken of kwijt te schelden voor de periode van verplichte sluiting.

Als exclusieve badplaats wil Knokke-Heist zijn bezoekers extra in de watten leggen. Er komt een pand met luxueuze toiletten, lockers, babyverzorging en oplaadpunten. Daarnaast komt er een pakjesautomaat waar aangekochte goederen kunnen worden opgehaald wanneer het de klant past. Een shoppingshuttle verbindt de belangrijkste winkelstraten met elkaar. Met opvallende kunstwerken, bijzondere street art, imposante bloemenkunst, een gastronomische tiendaagse, een modeweek en een vernissageweekend worden telkens weer andere troeven van Knokke-Heist in de kijker gezet.

Stevige adrenalinestoot

Met dit ambitieuze relanceplan heeft Knokke-Heist de intentie om de lokale economie een stevige adrenalinestoot te geven. Samen met alle inwoners, deloyale tweedeverblijvers en talrijke bezoekers toont Knokke-Heist de nodige veerkracht, dynamiek en creativiteit om voor een turbostart te zorgen en Knokke-Heist opnieuw te laten openbloeien. (DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier