Kmo’s kreunen onder corona: tot 30 procent minder verkoopfacturen in tweede kwartaal

Olaf Verhaeghe

De financiële gevolgen van de zware coronacrisis worden stilaan duidelijker zichtbaar. Ook bij Vandelanotte, het Kortrijkse accountancy- en auditkantoor, merkt men dat de economische crisis hun kmo’s stevig hebben geraakt. In het tweede kwartaal werden zo’n 17 procent minder digitale aankoopfacturen aangeleverd, bij de verkoopfacturen stijgt dat zelfs tot 30 procent.

Bij de digitale aanlevering van documenten, ziet accountancy- en auditkantoor Vandelanotte een opvallende daling in het aantal aankoop- en verkoopfacturen in het tweede kwartaal ten opzichte van vorig jaar. Vandelanotte voert de boekhouding voor zo’n 3.500 kmo’s en ondernemers. Gemiddeld werden er zo’n 17 procent minder digitale aankoopfacturen aangeleverd, bij de verkoopfacturen stijgt dat aantal zelfs tot 30 procent. Ondernemers hebben dus heel wat minder kunnen facturen én hebben ook minder geïnvesteerd.

Dat is in lijn met de prognose van de Europese Commissie, die een krimp van 8,8 procent voorspelt voor het Belgische bbp. Vooral kmo’s krijgen dan ook grote klappen te verduren. Volgens ceo Nikolas Vandelanotte kunnen we vandaag echter opnieuw voorzichtig positief zijn. “Voor de maand juni zien we dat cijfer weer lichtjes stijgen ten opzichte van de maand ervoor. Onze Belgische kmo’s laten het hoofd dus niet hangen. Het is een sterk ras, die ondernemers, en dat blijkt na deze crisis eens te meer.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten