Kledingzaak Maillots Pavlova werkt samen met kunstenaars voor unieke T-shirts

Kledingzaak Maillots Pavlova uit de Spoorwegstraat in Sint-Michiels is al meer dan zeventig jaar specialist in danskledij. In januari startte het familiebedrijf het initiatief ‘Kunst op je lijf’, in samenwerking met diverse kunstenaars.

Katrien Olbrechts van Maillots Pavlova.© LS
Katrien Olbrechts van Maillots Pavlova.© LS

“We startten het project in een zotte bui, omdat we hoorden dat ook heel wat kunstenaars vastzitten binnen de huidige maatregelen. Door een T-shirt met hun tekeningen te lanceren, willen we een nodig schouderklopje geven”, vertelt Katrien Olbrechts, leidinggevende in de zaak. “Zo krijgen ook de betrokken artiesten wat extra aandacht. Tegelijk is het voor ons een kans om ons handwerk en onze passie voor de kunsten te laten zien.”

Pavlova bestaat al vier generaties lang: “Onze overgrootmoeder begon als kousenbreister voor stoeten, mijn moeder voegde daar schoenen en accessoires aan toe om het volledige pakket te kunnen aanbieden. Alles wordt bij ons gemaakt in het atelier, lokaal en met garantie op kwaliteit. Elk stuk is uniek,” zegt Joke Aneca, een van de dochters van Katrien.

Familiezaak

“De crisis heeft ook op onze zaak een grote impact. We mogen de winkel openhouden, maar de sectoren van ons doelpubliek liggen nog volledig stil. We verkopen aan balletscholen, zwemclubs, schaatsers… Het is dus momenteel afwachten. Maar we mogen niet stilvallen, bij de pakken blijven zitten heeft geen zin”, zeggen Katrien en Joke. “We proberen elkaar ook recht te houden. We zijn met de zussen en onze moeder betrokken in de zaak en als iemand een dipje heeft, dan kunnen we elkaar oppeppen.”

Wekelijks stelt de gespecialiseerde kledingzaak via haar Facebookpagina de T-shirts met ontwerpen van een andere kunstenaar voor. Momenteel werkt Maillots Pavlova samen met drie kunstenaars en ook voor de komende weken staan er nieuwe namen op het programma.

De eerste artieste was Aimee Mary, een dame die dit jaar negentig wordt. “Ze heeft altijd prachtige tekeningen gemaakt, en toen we haar vroegen om te ontwerpen voor onze kleding, maakte ze met haar typerende fijne handwerk enkele juweeltjes. We zijn heel blij dat we haar en haar werk kunnen voorstellen,” lachen Katrien en Joke.

In de tweede week was huisstyliste en dochter Vicky aan de beurt. “Na twaalf jaar deeltijds kunstonderwijs in Brugge en een opleiding mode en textiel in Gent, trok ze verder naar Antwerpen, waar ze haar master behaalde in theaterkostuum. In deze reeks geeft ze met vlotte penseelstreken met hier en daar een stipje kleur een sterk karakter aan haar kijk op dans en beweging.”

Carte blanche

“We geven de kunstenaars carte blanche”, legt Katrien uit, “we vragen alleen om te werken rond het thema ‘dans en beweging’. Momenteel houden we het Belgisch, maar op kunst kan je geen stop zetten. Elke kunstenaar is verschillend, zoals elke dans verschillend is, een balletdanser is geen flamencodanser.. Zo willen we ook binnen dit nieuwe project een diversiteit laten zien. We bezorgen de nodige materialen en dan kan de kunstenaar aan de slag. Het is belangrijk dat we de penseelstreek kunnen vangen, dat maakt het zo origineel. Door de specifieke druktechniek kan elke schildering maar één of twee keer gebruikt worden. Het is beter de dingen goed te doen dan ze groots te doen.”

(Lise Surmont)

Meer info over de unieke T-shirts vind je op https://www.maillots-pavlova.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.