Kerstvakantie lokt veel volk naar zee, maar dat brengt weinig op

De zee is en blijft een aantrekkingspool en lokte honderdduizenden dagjestoeristen in de kerstvakantie.©Peter MAENHOUDT Peter Maenhoudt
De zee is en blijft een aantrekkingspool en lokte honderdduizenden dagjestoeristen in de kerstvakantie.©Peter MAENHOUDT Peter Maenhoudt
Hannes Hosten

Zelfs in de meest bizarre kerstvakantie ooit bleef de kust een publiekstrekker. Liefst 600.000 dagjesmensen vonden de weg naar zee, zo blijkt uit cijfers van Westtoer. Dat is een pak minder dan de 840.000 van vorig jaar, maar in deze coronatijden toch nog altijd behoorlijk veel. In Oostende lokte The Crystal Ship bij Night ruim 30.000 bezoekers. Pijnlijk is dat de horecasector weinig of niet kon profiteren van al die toeristen.

Door de aanhoudende coronamaatregelen werd het een kerstvakantie zonder familiefeestjes, zonder horeca (behalve takeaway) en met veel minder mogelijkheden voor een uitstapje. Maar zelfs dan – of net daardoor – blijft de zee een grote publiekstrekker, zeker als het weer een beetje meevalt. Volgens Stefaan Gheysen, algemeen directeur van het West-Vlaamse toerismebedrijf Westtoer, trokken tal van Belgen massaal naar zee om te wandelen en te genieten van de natuur.

Weinig hotelgasten

Er werden deze kerstvakantie ongeveer 600.000 dagtoeristen geteld. Vorig jaar zakten er 840.000 dagjesmensen naar zee af. De gemiddelde bezetting in de hotels aan de kust bedroeg dan weer amper 10 procent. De verklaring voor de lage opkomst in de hotels is niet ver te zoeken. Restaurants zijn dicht, ook in het hotel zelf, en eten mag enkel op de kamer. Ontbijten moet op de kamer gebeuren. Comfortabel is anders.

De povere cijfers van de hotels staan in schril contast met de gemiddelde bezetting van de vakantiewoningen: 60 procent in de eerste kerstweek, 75 tot 85 procent in de week rond eindejaar. Westtoer schat dat er tijdens de kerstvakantie toch nog 1,25 miljoen overnachtingen waren van toeristen en tweedeverblijvers aan onze kust. In de kerstvakantie van 2019 ging het om 1,6 miljoen overnachtingen.

The Crystal Ship by Night lokt meer dan 30.000 bezoekers naar Oostende

In Oostende bleek de eerste editie van The Crystal Ship by Night een schot in de roos. Het streetartfestival werd coronaproof heruitgevonden als verlicht kunstenparcours in de kerstvakantie. De muurschilderingen werden uitgelicht en aangevuld met tijdelijke lichtinstallaties. Meer dan 30.000 mensen genoten van het opvallende werk van Marina Zumi aan de Koninklijke Stallingen of van de anderhalve kilometer lange laserinstallatie van de Spaanse artiest SpY op het groot strand.

“De reacties over de artiesten, het parcours en de organisatie waren unaniem lovend. De verlichte werken kregen heel wat bijval op sociale media en werden vaak gedeeld”, zegt Toerisme Oostende. Naast het uitgestippelde parcours en de vooropgestelde looprichting werden ook medewerkers ingezet ter plaatse. Bezoekers die online een plan opvroegen, konden aangeven wanneer ze van plan waren om langs te komen. Dankzij al deze maatregelen was de veiligheid verzekerd.

Veilig

“Het was zeker een heel andere kerstvakantie dan andere jaren, maar dat is natuurlijk voor iedereen zo”, zegt burgemeester Bart Tommelein. “We zijn vooral tevreden dat we de expertise van deze zomer hebben kunnen vertalen naar een veilige kerstvakantie. Door experts in crowd control onder de arm te nemen en ter plaatse alle maatregelen heel nauwgezet op te volgen, zijn er geen incidenten geweest. Heel veel bezoekers gaven ook aan heel tevreden te zijn over de organisatie op het terrein.”

Ook het James Ensorhuis en Fort Napoleon en Mu.ZEE waren in Oostende trekpleisters tijdens de kerstvakantie. Alle tickets waren uitverkocht. In Fort Napoleon was er de TikTak-expo, het James Ensorhuis pakte uit met de tijdelijke tentoonstelling James Ensor Recomposed by Athos Burez . Beide tentoonstellingen zijn nog steeds open.

Mu.ZEE was in de kerstvakantie elke dag volzet. Alles samen kwamen er 2.242 bezoekers over de vloer. “Gedurende tien dagen was dit een daggemiddelde van ongeveer 250 bezoekers, het maximum dat we mochten ontvangen”, zegt Colette Castermans van Mu.ZEE. “Zonder de coronamaatregelen was dat hoger geweest, maar we zijn heel blij dat veel mensen de weg naar Mu.ZEE vonden. We maakten ook deel uit van The Crystal Ship by Night, waardoor wandelaars Mu.ZEE ’s avonds passeerden. Op de gevel speelde de film van Henri Storck, Images d’Ostende .”

Moeilijk voor horeca

Toerisme Oostende spreekt van een gemiddelde hotelbezetting van 30 procent. Meer dan het gemiddelde van 10 procent voor de hele kust, maar toch nog een ‘tegenvallende vakantie’. “Bij de verhuur van vakantie-appartementen werd ook een lichte daling vastgesteld in het aantal boekingen”, luidt het verder. “Eigenaars maakten dan weer meer gebruik van hun appartement.”

Hoewel veel restaurants zich van hun meest creatieve kant lieten zien, waren de takeaway-formules voor inwoners, hotelgasten en tweedeverblijvers slechts een druppel op een hete plaat. De afhaalmaaltijden hielden de restauranthouders aan de slag, maar de opbrengst was niet te vergelijken met die van een normale vakantie.

En voor de cafés en bars was de kerstvakantie al helemaal mager. “Ik hield me dan maar bezig met muziek”, zegt Bobo Kool, manager van de Lafayette in de Langestraat. “Ik heb mijn wekelijkse muziekmix op radio Be One en werkte mee aan de videostream met dj-sets op oudejaarsavond van stad en Kursaal. Maar het begint zwaar te wegen, ja. Het grootste gemis zijn de klanten. Niet voor de inkomsten, maar ook voor het leven in de stad zelf.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier