Kerstsfeer in de Izegemse Marktstraat is ver zoek

Ondanks het feit dat hun Marktstraat nog altijd niet aangepakt is, organiseren de handelaars toch een kerstactie. V.l.n.r. Carine Libbrecht, Veronique Lybeer, Peter Marrannes en Bart Simoens. (Foto CLY)
Philippe Verhaest

Zaterdag start de kerstactie van de handelaars in de Marktstraat. Die ligt er nog altijd troosteloos bij, terwijl de ingrijpende renovatiewerken eigenlijk al achter de rug hadden moeten zijn. “We voelen een duidelijke wil bij de stad, maar ondertussen blijft het behelpen”, zegt woordvoerder Bart Simoens.

Her en daar staan tijdelijke parkeerverbodsborden opgesteld, restanten van nutswerken wachten al enkele weken op een opruimer, amper kerstversiering te bespeuren… Neen, de Marktstraat ademt op het eerste gezicht niet meteen een gezellige kerstsfeer uit.

Toch blijven de handelaars niet bij de pakken neerzitten: zaterdag gaat de kerstactie van start en de winkeliers uit de straat hebben de handen in elkaar geslagen om het de shoppers zo veel mogelijk naar hun zin te maken. “De laatste drie zaterdagen en twee zondagen van december zorgen we voor extra sfeer in onze straat”, legt Bart Simoens van Bodegón uit. “Er komt een ballonplooier en een kerstman zal aan kinderen geschenken uitdelen. Volwassenen maken dan weer kans op waardebonnen door een erg eenvoudige vraag op te lossen en een pak handelaars zullen een drankje serveren. Op die manier willen we het eindejaarsgevoel toch naar onze straat halen.”

Bart beaamt dat de Marktstraat er nog altijd troosteloos bij ligt. “We doen ons best, net als de stad. Deze week legden zij hier rood kunstgras op de voetpaden en dat blijft tot aan de start van de werken begin februari liggen. In de straat zijn ook enkele kerstbomen geplaatst en die kregen al kerstverlichting. De hele straat versieren met dennenbomen is niet aan de orde, want door de staat van de straat is het niet altijd even makkelijk om overal door te raken. Dat willen we nog niet moeilijker maken door overal kerstbomen neer te poten.”

Batjes in nieuwe straat

Bart en zijn collega-handelaars betreuren dat de Marktstraat nog niet aangepakt is.

“Met enkele instapklare huurpanden zou de leegstand binnen de zes maanden opgelost zijn”

“Normaal moesten de werken al achter de rug zijn”, zucht hij. “Maar er hebben een pak problemen onder andere rond de sloopvergunning om de parkeerhaven te kunnen realiseren de kop opgestoken.”

“Ondertussen doen we met alle handelaars samen ons best om leven in de straat te krijgen. We hangen nu al weer twee jaar stevig aan elkaar en hadden al een plan uitgedokterd om de kerstperiode in onze vernieuwde straat te vieren. Normaal zouden we op de parkeerhaven een grote tent hebben neergepoot, waar elke dag iets te beleven zou zijn…”

Toch werpen de handelaars geen steen naar het stadsbestuur. “We merken voor het eerst sinds lang dat er een duidelijke wil is bij de stad, maar het proces verloopt nu eenmaal tergend traag. Met Alice Traen, de ambtenaar lokale economie voor Izegem, hebben we een uitstekend contact. Zij helpt ons waar ze kan. Maar hopelijk kunnen we volgend jaar in december wél met een vernieuwde Marktstraat uitpakken.”

Einde werken

Volgens de nu vooropgestelde timing hoeft het niet eens zo lang te duren, want het einde van de werken moet in mei 2018 bereikt zijn. “Net voor de Batjes. Maar eerst moeten we nog de hinder van de werken doorkomen. Die veranderde timing zorgt ook voor de nodige problemen. Modezaken hebben hun collecties gericht aangekocht in de wetenschap dat de werken dit najaar zouden plaatsvinden, en wilden zo grote overschotten vermijden. Maar nu zien ze de werken toch weer verplaatst worden. En straks opent met Le Petit Jardin in onze straat ook een nieuw restaurant. Toe te juichen, maar de zaakvoerder zal zijn eerste weken pal in de werken meemaken.”

Eens de werken achter de rug zijn, hopen Bart en co dat ook de leegstand zal dalen. “Al spelen er meer factoren mee. De eigenaars van de bewuste handelspanden mogen zich iets flexibeler opstellen. Een extra inspanning om de panden huurklaar te zetten, zou wenselijk zijn. Wie nu iets huurt, moet vaak zelf nog een pak dure werken uitvoeren.”

“Mocht de Marktstraat enkel instapklare handelspanden tellen, dan zou de leegstand binnen de zes maanden volledig opgelost zijn. Daar ben ik van overtuigd.”

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier