Katrien Desloover uit Veurne verkoopt haar laatste boeket

Wouter Verheecke

Na bijna veertig jaar sluit floriste Katrien Desloover op 1 september haar winkel ‘Boeket’ op de Appelmarkt. Ze blikt terug op haar loopbaan en bedankt de vele klanten: “Het was een fantastische tijd.”

Katrien Desloover (61) is eigenlijk medisch secretaresse van opleiding. Omdat ze echter geen werk vond volgens haar diploma, stapte ze uiteindelijk in de voetsporen van haar ouders, die een tuinbouw- en bloemisterijbedrijf uitbaatten. “In Gent volgde ik de opleiding tot meesterbinder en daarna volgde ik nog enkele vervolmakingscursussen in Nederland en Duitsland. Mede daardoor heb ik enkele mooie, nationale prijzen behaald met mijn bloemschikkunst”, begint ze.

Maar wat maakt je nu tot een goeie floriste? “Vooreerst natuurlijk de stielkennis, door die opleiding en door de regelmatige bijscholingen. Zo kun je telkens bijblijven met de nieuwste trends. Daarnaast is zeker ook creativiteit onontbeerlijk. Als professional kan ik in verschillende stijlen werken, maar ik hou ervan om wat van mijn eigenheid in de bloemstukken te stoppen. De kunst is evenwel om een boeket te maken volgens de wensen van de klant en die dus juist in te schatten. Zelf maak ik het liefst fijn werk en krijg ik daarbij het vertrouwen voor een carte blanche. Tot slot heb je ook een commerciële ingesteldheid en een flinke portie gedrevenheid nodig. Dit is namelijk zeker geen 9 to 5 job. ‘s Ochtends vroeg, tussen 6 en 8 uur, worden de verse bloemen al geleverd. Die moet je dan kuisen en verzorgen. Bestellingen maak ik pas na de openingsuren van de winkel, omdat ik dan ongestoord kan doorwerken. Gelukkig kon ik de jongste jaren rekenen op de hulp van mijn man, Hans Monballiu. We vormen een sterk team in de winkel!”

Waardering

Katrien en Hans hebben twee kinderen, die regelmatig een handje hielpen met moederdag, Allerheiligen of Kerstmis. Zij willen de zaak echter niet voortzetten. “Juist omdat zij heel goed weten dat er zoveel werk mee gemoeid is”, lacht Katrien. “Ik heb mijn job evenwel altijd graag gedaan en ik blik dan ook terug op een fantastische tijd. Het is een moeilijk product, omdat bloemen snel verwelken, maar tegelijk is het natuurlijk een heel dankbare stiel. Of het nu voor een huwelijk of voor een begrafenis is, je doet altijd je best om de klanten iets moois mee te geven, omdat dat veel betekent voor hen. Velen beseffen dan wel niet wat er allemaal bij komt kijken, maar toch heb ik altijd veel waardering gekregen voor mijn handwerk”, stelt ze.

De voorbije veertig jaar leverden natuurlijk ook heel wat anekdotes op. “Zo denk ik bijvoorbeeld aan de mannen die met Valentijn om twee boeketten komen, waarbij dat voor hun minnares dikwijls wat meer mocht kosten dan voor hun vrouw. Of aan de moeders die me midden in de nacht opbelden omdat hun zonen een trouwboeket waren vergeten te bestellen. Maar net zo goed aan de levering die niet meer doorging, omdat de bruidegom het huwelijk net had afgeblazen. Ik zou een heel boek kunnen schrijven!”, knipoogt Katrien. Ze zag in de loop der jaren ook heel wat veranderen. “Ik heb destijds de opkomst van de bloemstukken meegemaakt, terwijl de handgebonden bloemstukken nu erg in trek zijn. De jongste jaren gebeurden de bestellingen alsmaar vaker via mail of telefoon, waarbij we die dikwijls aan huis moesten gaan leveren.”

Totale uitverkoop

Katrien besloot vorig jaar al om de winkel te sluiten, om zo meer tijd te kunnen doorbrengen met Hans, die al even met pensioen is. “Nu willen we doen wat we zo dikwijls moesten missen: tentoonstellingen bezoeken, eens op citytrip gaan en zorgen voor onze vier kleinkinderen. Schrik voor het zwarte gat heb ik dus niet, want ik ben ook lid van Ambassadorladies Koksijde en bestuurslid van Markant Veurne. Ik stop overigens nog niet helemaal met bloemschikken. Zo blijf ik workshops geven bij Aquabotanica en zal ik nu en dan nog werken als freelancer”, zegt ze. Maar de winkel, die gaat op 1 september dus wel dicht, na de totale uitverkoop van dit weekend.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.