Karolien Delmotte is nieuwe voorzitter van het Batjescomité in Izegem

Karolien Delmotte, kersvers voorzitter van het Batjescomité: "Toen de wissel van de wacht er kwam, hebben we het concept ook grondig geëvalueerd." (foto Frank) © (foto Frank)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Na het feestelijke jubileum van vorig jaar willen de Batjes voor hun 51ste editie in het weekend van 14, 15 en 16 juni op hetzelfde elan verder gaan. Ze kunnen daarbij rekenen op een vernieuwd en verjongd comité, met aan het roer kersvers voorzitster Karolien Delmotte. Een kennismakingsgesprek.

De Batjes werden jarenlang in goede banen geleid door de tandem Viviane Deleu en Danny Glorie, daarbij geruggensteund door Rik Bruwier en een ruime bestuurskern. Vorig jaar stopte Viviane als secretaris en nu zorgt ze onder andere nog voor algemene ondersteuning. Danny neemt nog de animatie voor zijn rekening en Rik is gestopt. Met de 51ste editie in zicht is het voortaan Karolien Delmotte (39) die aan het roer van het vernieuwde comité staat.

Hoe ben je bij Unizo terecht gekomen, Karolien?

“Samen met mijn man baat ik Decor Clarysse (het vroegere Decor Caenepeel, red.) uit. Vorig jaar was er de naamsverandering. Dit schilder- en decoratiebedrijf bestaat al sinds 1924. Omdat we ons wilden verdiepen in de Izegemse ondernemerswereld zijn we tot Unizo toegetreden. Op die manier kunnen we van gedachten wisselen met andere zelfstandigen en blijven we op de hoogte van wat er in Izegem reilt en zeilt. Gaandeweg zijn we tot het bestuur toegetreden.”

Wat doe je in het dagelijkse leven?

“Ik sta in het onderwijs in middelbare school Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart in Waregem. Ik ben er samen met een collega verantwoordelijk voor de leerlingenzorg. Die ervaring kwam goed van pas toen ik de vraag kreeg om de voorzitster van Puur Izegem te worden. Dat is ons mode- en lifestyle-evenement dat ondertussen tot een vaste waarde is uitgegroeid. Vanuit die ervaring kreeg ik vorig jaar de vraag of ik ook voorzitter van het Batjescomité wilde worden en ik heb toegezegd. Ik ben dan wel voorzitter, maar in de praktijk krijg ik ook veel steun van mijn man Nico Clarysse. Ik zie het dan ook als een duojob met hem. Daarnaast kan ik op veertien mensen rekenen die mee alles in goede banen leiden.”

Was je vroeger eigenlijk een bezoeker van de Batjes?

“Ik woon nog niet zo lang in Izegem, maar vroeger passeerde ik er geregeld eens. Ik was zeker geen vaste klant die elk jaar langs kwam, ook door mijn job in het onderwijs en de examenperiode die dan telkens plaatsvindt. Toch konden de Batjes telkens charmeren. Een mix van koopjes doen, wat animatie, genieten van lekker eten en drinken spreekt iedereen aan, toch?”

De Batjes kregen vorig jaar een nieuw elan. Hoe is het om plots aan het roer van zo’n ‘instituut’ te mogen staan?

“Ik kon gelukkig een beroep doen op mijn voorgangers. Ik heb lang naast Viviane gezeten om te bespreken wat we zouden behouden en wat er beter kan. Nu er toch een wissel van de wacht was, vonden we dat het meteen tijd was voor een grondige evaluatie. Wat goed was bleef, wat beter kon schaafden we bij. Het was leuk om daar mee deel van te mogen uitmaken.”

De organisatoren van de Batjes, staand: Bart Buyse, Danny Glorie, Koen Degezelle, Noël Stekelorum, Nico Clarysse, Unizo-voorzitter Jef Maeseele en Marnix Molly. Zittend: Karolien Delmotte, Viviane Deleu en Saartje Allosserie. (foto Frank)
De organisatoren van de Batjes, staand: Bart Buyse, Danny Glorie, Koen Degezelle, Noël Stekelorum, Nico Clarysse, Unizo-voorzitter Jef Maeseele en Marnix Molly. Zittend: Karolien Delmotte, Viviane Deleu en Saartje Allosserie. (foto Frank)

Er zijn veel lokale handelaars verdwenen. Is het een uitdaging om de Batjes op die manier toch nog aantrekkelijk voor koopjesjagers te maken?

“Er blijven nog genoeg lokale handelaars over, hoor (lacht). Het is inderdaad zo dat we veel zaken hebben zien verdwijnen, maar er komen er binnenkort ook weer nieuwe bij. Daarnaast hebben we ook heel wat standhouders van buiten Izegem die hier met plezier komen staan zodat we toch nog een mooi resultaat zullen krijgen.”

Jullie werken ook met straatverantwoordelijken. Hoe zit dat precies in elkaar?

“Vrij simpel, de naam zegt het zelf. Grote straatdelen hebben nu hun eigen verantwoordelijke. Standhouders en handelaars kunnen voor allerlei praktische zaken bij hen terecht. Vroeger was dat per straat, maar nu hebben we het iets meer open getrokken. Zo is Nadine Dujardin van Lingerie Antoinette verantwoordelijk voor een deel van de Roeselaarsestraat en Marnix Molly van coiffeur Jeunesse voor het deel dichter naar het centrum. We kunnen ook rekenen op Noël en David Stekelorum voor het deel van de Roeselaarsestraat naar Rumbeke toe; Saartje Allosserie doet hetzelfde voor de Marktstraat en Grote Markt, Koen Degezelle voor de Baron de Pélichystraat en omgeving van de Sint-Tillokerk en nieuwkomer Bart Buyse voor de Nieuwstraat, Korenmarkt en Melkmarkt. Op die manier kunnen we makkelijker terugkoppelen en blijft alles beter beheersbaar. Door met zo’n verantwoordelijke te werken vernauw je ook de band met de deelnemers. We gebruiken dit jaar een groot deel van de inkomsten om het intern veiligheidsplan te financieren. We zetten dan ook extra in op de algemene veiligheid van de standhouders en bezoekers.”

Ik krijg ook veel hulp van mijn man Nico en een team van veertien mensen

Er komt geen nieuwe editie meer van het Vlaams Kampioenschap voor Straatmuzikanten. Waarom?

“Omdat we het gevoel hadden dat het concept na vijf edities een beetje op was. We hebben daar leuke tijden mee gekend en er waren enkele mooie winnaars, maar het was tijd voor iets anders. De muzikanten kregen op hun vaste standplaatsen – ondanks een roulatiesysteem – ook niet altijd even veel bekijks. Daarom kiezen we er vooral voor om muziekgroepjes te programmeren die door alle straten trekken. Zo kan iedereen er optimaal van mee genieten. Zo ben ik zelf heel benieuwd naar de Fanfakids, twaalf kinderen die in een buurthuis muziek leerden spelen en nu daarmee rondtrekken om op te treden. Vorig jaar kwamen ze ook al eens langs en wegens groot succes hebben we hen terug gevraagd.”

Openingsfeest Buenas Batjes is wel opnieuw van de partij.

“Dat is vorig jaar de aanzet geweest om een nieuwe wind door de Batjes te laten waaien. Het stond een beetje symbool voor de vernieuwing die we wilden doorvoeren en het feest heeft toen ook heel wat goede reacties teweeg gebracht. We moesten dan ook niet lang nadenken over de vraag of we Buenas Batjes dit jaar opnieuw zouden organiseren. Er is bewust niet te veel aan de formule veranderd omdat we merken dat het werkt. Nu alleen nog hopen op mooi zomers weer die avond.”

Ook de Nieuwstraat zou voor het eerst in jaren weer iets in petto moeten hebben.

“Het is daar inderdaad jaren een beetje doods geweest, wegens gebrek aan een handelaar die aan de kar wilde trekken. Daar komt nu verandering in, want Bart Buyse van IzyCoffee ontfermt zich over die zone. Hij is er in geslaagd heel wat standhouders warm te maken om daar te komen staan. Met de speelbus op zondag hebben we er bovendien een extra grote troef voor kinderen.”

De exotische stand Sambal Tropical van Oxfam Wereldwinkel wordt echt iets om naar uit te kijken

Is er zelf iets waar je naar uit kijkt?

“Ik vind het heel fijn dat de Oxfam Wereldwinkel uitpakt met Sambal Tropical. Ze vieren hun veertigjarig bestaan in stijl en pakken uit met een exotische stand in de Sint-Tillostraat, waar ook de winkel gevestigd is. Ook Oxfam nationaal heeft al zijn steun toegezegd, dus het wordt daar zeker leuk vertoeven. Izegem is een stad van pekkers en ik denk dat er daar wel eens serieus gepekt kan worden (lacht). Verder kan je al eens op bezoek gaan bij brasserie De Gilde in de Kruisstraat en is er opnieuw een Europees Dorp met de partnersteden op de Melkmarkt. Genoeg te beleven, dus.”

Wanneer zijn de Batjes voor jou geslaagd?”

“Als de mensen tevreden zijn over hun bezoek. Dan weten we dat ons werk geloond heeft. We zorgen ervoor dat er op iedere hoek van het parcours wel iets te doen of te zien zal zijn. In elke straat zetten we ook in op animatie. We hopen dat dit zijn vruchten zal afwerpen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier