Karl Neyrinck, nieuwe voorzitter Confederatie Bouw: “Bouwactiviteit weer op gang trekken”

Karl Neyrinck. © Joke Couvreur
Hannes Hosten

Karl Neyrinck (50) is de nieuwe voorzitter van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB). De gedelegeerd bestuurder van EEG Group, met hoofdzetel in Gullegem, staat voor een hele uitdaging. “Op dit moment is het druk in de bouw, maar tegen eind dit jaar verwachten we een krimp van 10 tot 15 procent.”

Karl Neyrinck is handelsingenieur van opleiding en leidt sinds 2005 EEG Group, het familiebedrijf dat destijds door zijn grootvader werd opgericht. “Het begon met elektrische installaties, vandaar de naam Electro Enterprises Gullegem (EEG)”, vertelt hij. “Maar de laatste jaren namen we andere bedrijven over en groeiden uit tot een groep met twaalf vestigingen, die alle technieken op zich neemt: elektriciteit, verwarming, koeling, ventilatie. Er werken in totaal 900 mensen.”

Karl is ook al jaren actief in de Confederatie Bouw. “Ik startte in de Lokale Kamer van West-Vlaanderen en werd in 2016 gevraagd om ondervoorzitter te worden van de Vlaamse Confederatie. Onlangs kwam de vraag om het voorzitterschap op me te nemen. Ik heb er even over getwijfeld, want het is iets wat heel wat tijd vraagt. Maar uiteindelijk besliste ik om die verantwoordelijkheid op me te nemen.”

10.000 leden

De Vlaamse Confederatie Bouw, waarvan Karl Neyrinck de nieuwe voorzitter is, verenigt 10.000 Vlaamse werkgevers uit de bouwsector. Er is ook de nationale Confederatie Bouw, die 15.000 leden telt en bouwondernemers uit heel België verenigt.

“Wij zijn een confederatie, die vijf lokale kamers omvat, één per provincie, en verschillende beroepsfederaties. Zo ben ik ook voorzitter van Techlink, de federatie van alle technieken en installatiebedrijven. Maar zo heb je ook een federatie van bedrijven uit de wegenbouw, de woningbouw… De Confederatie behartigt de belangen van de sector, zowel bij de overheid als in het sociaal overleg.”

“Beter imago”

De bouwsector staat voor veel uitdagingen“, zegt Karl Neyrinck. “Wij zijn een heel belangrijke sector, met 10.000 werkgevers en 200.000 werknemers, en daarnaast nog heel wat leveranciers en onderaannemers. Wij zorgen zowel voor huisvesting als voor bruggen en wegen. Op het vlak van milieu en energie moeten wij mee de Europese green deal realiseren. Ook de mobiliteitsproblematiek moeten wij helpen oplossen. Die liet zich wat minder voelen ten tijde van de lockdown, maar is de laatste weken weer heel acuut. De maatschappelijke impact van onze sector is dan ook heel groot.”

Het is belangrijk om aan ons imago te werken en zo de oude en wat negatieve beeldvorming af te schudden. De bouwsector doet ook aan digitalisering, ook wij tekenen onze plannen uit in een virtuele omgeving om ze vervolgens in de praktijk te gaan realiseren. We bieden heel kwalitatieve jobs en hebben heel wat competenties nodig: informatici, projectleiders, coördinatoren, BIM-tekenaars en BIM-coördinatoren… en natuurlijk ook veel vakmannen. Onze sector is heel divers, al zien jonge mensen dat niet altijd zo.”

“Vertraging in opdrachten”

Op dit moment hebben bouwbedrijven het erg druk om de schade in te halen die we opliepen door de coronacrisis. Maar op iets langere termijn verwachten we een daling van de activiteit“, aldus Karl. “Er zijn bijna geen openbare aanbestedingen meer en ook in de privéprojecten zien we een terugval. Er komt een vertraging op ons af die sommigen op 10 tot 15 procent schatten. De bouw deelt dus zeker ook in de crisis.”

De coronamaatregelen zorgden bij de heropstart voor heel wat problemen, maar de sector heeft zich georganiseerd. Er zijn goede afspraken gemaakt: een goede planning, zodat niet te veel mensen op de werven aanwezig zijn, aangepast transport, afstandsregels naleven, mondmaskers… Ik mag zeggen dat de problemen zo goed als opgelost zijn, maar we werken wel wat minder vlot dan anders.”

“Bouw weer activeren”

Of er anders gebouwd zal worden na corona? Het is nog vroeg om dat te zeggen, maar ik denk dat er toch enkele zaken zullen veranderen. Ventilatie en verse lucht in gebouwen worden belangrijker en ik denk dat er ook meer aandacht zal zijn voor aparte in- en uitgangen. Meer ruimte om te bouwen is wellicht niet mogelijk, maar ik verwacht dat er meer dan vroeger zal gezorgd worden voor open ruimte in de centra van onze steden.”

De eerste opdracht wordt echter om projecten die on hold staan, weer te activeren. Zeker de overheid moet instaan voor die activering. Zo kunnen we de bouwsector weer op gang trekken. Ik sta in elk geval voor een erg uitdagende periode”, besluit Karl Neyrinck.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier