Kapper Mr. Steve zal op 1 februari de deuren openen, maar politiekorpschef kondigt meteen ook controle aan

De Roeselaarse barbier Mr. Steve verkondigde eerste via de sociale en daarna in de klassieke media dat hij op 1 februari de deuren van zijn kapsalon zal openen . “Wij gaan dat zeker controleren. Houdt hij zich niet aan de maatregelen dan volgt er boete. Blijft hij hardleers, dan wordt de zaak gesloten. Misschien wel voor langere tijd”, is politiekorpschef Curd Neyrinck klaar en duidelijk. In tegenstelling tot wat eerst werd verkondigd, zal Steve Desseyn echter niemands haar knippen of baard trimmen. “Ik zal gewoon open zijn. Ik kan mijn klanten moeilijk opzadelen met een boete van 750 euro. Ik wil gewoon een statement maken.”

Mr. Steve met handgel bij de hand. Een schaar zal hij op maandag 1 februari wellicht niet ter hand nemen.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Mr. Steve met handgel bij de hand. Een schaar zal hij op maandag 1 februari wellicht niet ter hand nemen.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel

Ook na de eerste lockdown kon hij – Mr. Steve (Desseyn) – zich moeilijk intomen. Toen opende hij om middernacht zijn authentiek salon op de dag, 18 mei 2020, dat kappers opnieuw open mochten. Ondertussen zit Mr. Steve al maandelang met de handen in het haar en lopen zijn klanten er ongecoiffeerd bij. “Ik ben naar de tandarts geweest, dat mag. En iemand mag met zijn hond naar de hondenkapper. Maar wij mogen niet werken, al kunnen we dat op een absoluut veilige manier”, resumeert hij nog eens zijn grieven. “Ik wil dat we de krachten bundelen en tonen dat we niet met ons laten sollen.”

Een takeaway kapper…

Hij kreeg ondertussen ook heel wat telefoontjes van klanten die zijn oproep op sociale media zagen. “Maar ik leg geen afspraken vast. Ik ga hier ook niemands haar doen, ik wil die mensen niet een boete van 750 euro aansmeren en mezelf eentje van 4.000 euro. Ik ga maandag 1 februari nog eerst les geven en ga vervolgens omstreeks 16 uur de deuren open doen. Je kan het wat zien als een takeaway, misschien verkoop ik wel potjes scheerschuim.”

Hij kreeg heel wat likes op sociale media, maar van de overheidsinstanties had hij nog niets gehoord. Maar zijn actie bereikte natuurlijk wel al de politiediensten. “Wij zien dat uiteraard ook passeren. En natuurlijk gaan wij dan ook controleren. Als een buur belt dat een kapperszaak open is, dan gaan wij dat controleren. Als ze het zelf op sociale media aankondigen, doen we dat ook”, verklaart Curd Neyrinck, RIHO-politiekorpschef.

“Net als cafés en nachtwinkels kunnen ook kappers op burgemeestersbevel gesloten worden” – korpschef Curd Neyrinck

Ondertussen blijkt dat Mr. Steve niemand effectief in zijn kappersstoel zal laten plaatsnemen. “Als hij zijn zaak net als een winkel opent en alles gebeurt er volgens de coronavoorschriften, dan is er uiteraard geen probleem. Mocht hij wel een overtreding begaan, dan zal hij daarvoor beboet worden. Blijft hij dat doen, dan kunnen we zijn zaak ook sluiten. En blijkt hij echt hardleers, dan kan de burgemeester beslissen om over te gaan tot een sluiting van enkele weken. Je kan dat vergelijken met cafés of nachtwinkels die gesloten worden wegens herhaaldelijke overtredingen.”

Opruiende taal

Zo ver laat Mr. Steve het dus wellicht niet komen. “Mocht hij voor langere tijd moeten sluiten, dan geldt die maatregel misschien nog als de kappers effectief hun deuren weer mogen openen. Ik zou hem dus aanraden erg voorzichtig te zijn. Ik vind het overigens ook opruiend. Als hij vraagt aan collega’s om mee te doen, dan weten die misschien niet dat hij niet daadwerkelijk haar zal knippen. En dan zouden die collega’s die dat wel doen een boete krijgen of op burgemeestersbevel gesloten worden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.