Kapper Brian in begrafenisstoet naar premier De Croo

Tom Huysveld (links) en Brian Louwye van kapsalon Haute Coiffure Brian De Panne.©MYRIAM VAN DEN PUTTE
Tom Huysveld (links) en Brian Louwye van kapsalon Haute Coiffure Brian De Panne.©MYRIAM VAN DEN PUTTE
Redactie KW

Vandaag trokken een aantal vertegenwoordigers van de beroepsfederaties van de beautysector in een symbolische begrafenisstoet van De Heizel in Brussel naar de woning van premier Alexander De Croo. Aan zijn huis legden ze een rouwkrans neer als protest tegen de lange sluiting van alle contactberoepen. Ook kapper Brian Louwye (51) en zijn collega Tom Huysveld (18) uit De Panne waren te zien in de stoet.

Kapper Brian trok al aan de alarmbel door te poseren op een naaktkalender, een initiatief van een aantal ondernemers uit de beautysector. “Het water staat heel wat collega’s aan de lippen”, zegt Brian. “We hebben na de eerste lockdown alle mogelijke inspanningen gedaan om onze zaken coronaproof in te richten. Maar toch verplicht de overheid ons nu om de deuren gesloten te houden zonder enig toekomstperspectief.”

“Situatie is dramatisch”

“Vorige week is er een gesprek geweest met premier De Croo en mensen die de contactberoepen vertegenwoordigen”, gaat Brian verder. “Men luisterde toen wel naar onze bezorgdheden en we kregen uitleg over alle mogelijke steunmaatregelen. De coronacijfers stagneren echter momenteel. Men kon dus geen duidelijkheid geven over mogelijke versoepelingen , een concrete oplossing of heropening voor de contactberoepen. Maar in onze buurlanden kan dat blijkbaar wel…”

“Als er niet snel een oplossing komt, wordt de situatie dramatisch. Heel wat collega’s zullen deze crisis niet overleven. En het gaat niet alleen om collega-kappers en barbiers, maar ook om schoonheidssalons, nagelstylisten, tatoeëerders, zonnecenters, fitnesscenters…”

Symbolische lijkkist

De actie werd gesteund door sympathisanten van Vlaams Belang die met een delegatie naar de Heizel was getrokken. De politie maakt hen duidelijk dat ze daar niet welkom waren. Een aantal mensen werd zelfs meegenomen door de politie.

Op parking C van de Heizel vertrok de begrafenisstoet van een 200-tal voertuigen richting Brakel. Onderweg sloten zich nog auto’s aan. “Het was de bedoeling om aan de woonplaats van premier Alexander De Croo de symbolische lijkkist met rouwkrans te deponeren, maar dat mocht niet”, vervolgt Brian. “ De straat naar het huis van de premier was afgesloten , maar de ordediensten leidden de stoet af naar een locatie in de buurt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier