Kanszoekende jongeren ontvangen YouthStart certificaat op stadhuis Kortrijk

© (Foto AN)
Redactie KW

In Kortrijk kregen woensdag tien jongeren hun Youthstart certificaat uit handen van OCMW-voorzitter Philippe De Coene. Ze hebben er een training tot ondernemer van tien weken op zitten en zullen voor het einde van het jaar allemaal een stage doen bij een Kortrijkse ondernemer. Het is de eerste keer dat een dergelijk project wordt uitgewerkt in Vlaanderen.

Het was de eerste keer dat YouthStart, Streekfonds West-Vlaanderen, VDAB en Stad Kortrijk de handen in elkaar sloegen voor een dergelijk project. Bedoeling is dat kanszoekende jongeren na een intensieve training de kans krijgen om hun eigen project verder uit te werken door een stage in een lokaal bedrijf. Woensdag kregen de studenten ook te horen waar ze stage zouden doen. Onder ander Het Huis van de Grootjuffrouw in het Begijnhof, Voetbalclub KV Kortrijk, garage Topmotors en de Tarterie op de Grote Markt voorzien stageplaatsen. Dat zorgde links en rechts voor een traantje bij de afgestudeerden.

De jongeren namen vrijwillig deel aan het project. Voorwaarde is dat ze op het moment van inschrijven werkloos zijn, geen stage lopen en niet op school zitten. Veelal jongeren die dus door de mazen van het net glippen en anders weinig kansen zouden krijgen. Nathan Debeuf bijvoorbeeld wil dolgraag een winkel openen met skateboard- en hip-hopkledij. “Mijn papa is ook zelfstandig, hij kon hier dus niet zijn. Ik wil wel een voorbeeld aan hem nemen. Want op dit moment doe ik eigenlijk niks en dat vind ik niet zo leuk. Voor mijn stage had ik gehoopt op hip-hopacademie De Stroate. Maar het is uiteindelijk kledingwinkel Brooklyn geworden. Daar ben ik ook heel blij mee. Ik ben ervan overtuigd dat ik daar veel zal leren zodat ik uiteindelijk een eigen zaak kan beginnen.” De mama van Nathan staat trots te glunderen naast haar zijn. “Ik ben heel blij dat hij aan de opleiding meegedaan heeft en wou de uitreiking van de certificaten dan ook niet missen”, vertelt ze trots.

Bart De Bondt Managing Director van Youthstart is heel tevreden met het resultaat van het pilootproject in Kortrijk. “Youthstart bestaat al bijna 20 jaar en leidde in die tijd 8.000 jongeren op. Wat uniek is aan dit project is dat er telkens maar één of twee stagiaires worden geplaatst bij een lokale ondernemer in plaats van vijftien of twintig bij een groot bedrijf. Zo hoeven we geen gigantische fondsen te zoeken om alle jongeren stage te laten doen.”

OCMW-Voorzitter Philippe De Coene veroorzaakte heel wat high-fives bij de organisatie met zijn speech voorafgaande aan de uitreiking. Hij benadrukte dat het project niet alleen welkom was in Kortrijk, hij wil ook graag een vervolg zien. Daarnaast zal hij vrijdag, op de vergadering van W13, de vereniging van de 14 OCMW’s en het CAW van Zuid-West-Vlaanderen voorstellen om het project uit te breiden naar andere steden en gemeenten.

(AN – Foto AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier