Kalkoenslachterij uit Lendelede verhuist deels naar Heule

Op de huidige site-Essers komt straks een kalkoenslachterij. © TVK
Redactie KW

Kalkoenverwerkend bedrijf Volys Star uit Lendelede verhuist een deel van zijn activiteiten naar de Wittestraat in Heule. “We willen daar al in het voorjaar van 2019 opstarten”, aldus directeur Herman Arnouts. De buurt reageert verrast.

Volys Star is al vele jaren een producent van kip- en kalkoenproducten en is gevestigd in de Oudstrijderslaan in Lendelede. Maar daar kampt de firma met een nijpend plaatstekort. “De voorbije jaren zijn we voortdurend gegroeid en investeerden we ook fors op de site in Lendelede. Het gaat om zowat vijf miljoen euro per jaar”, legt algemeen directeur Herman Arnouts uit. “Op die manier konden we een heel modern voedingsbedrijf uitbouwen, waar een 500-tal mensen tewerkgesteld wordt.”

“Ook de komende jaren is de groeiprognose goed en daarom keken we de voorbije maanden uit naar een uitbreiding van de bedrijfsinfrastructuur. Daarbij leek het aangewezen om eerst voor een lokale uitbreiding van het terrein in Lendelede te gaan. We hebben toen samen met de gemeente Lendelede en andere overheden onderzocht in welke mate het bedrijf lokaal kon worden vergroot. Om diverse redenen – ik denk aan ruimtelijke ordening en de goede ontsluiting van de site – leek dit evenwel niet evident.”

Essers

In zijn zoektocht kwam Volys Star in onder meer Heule terecht, in de Wittestraat. Daar heeft het internationale transportbedrijf Essers een site van 45.000 vierkante meter. Maar niet voor lang meer. “De directie heeft besloten om de site daar te sluiten op 31 maart 2019“, stelt Anne Vanhorebeek van Essers. “De terreinen zijn intussen ook al verkocht.” Aan Volys Star dus. “We hebben inderdaad een belangrijk perceel industriegrond in Heule gekocht”, vervolgt de directeur van Volys Star. “Een site die amper vijf kilometer van de bestaande vestiging ligt. Vanaf 2019, en na de nodige investeringen, zal Volys van deze site gebruik kunnen maken.”

“Vanaf 2019, en na de nodige investeringen, zal Volys van deze site gebruik kunnen maken”

“In Heule kunnen we, indien er daar nood aan is, de site verder uitbouwen in de toekomst. Voor alle duidelijkheid: het bedrijf in Lendelede blijft volledig operationeel”, stelt Herman Arnouts nog.

Hoewel Essers pas tegen eind maart volledig weg zal zijn in de Wittestraat, wil dat niet zeggen dat Volys Star nog negen maanden moet wachten om in Heule neer te strijken. “Essers heeft recent een nieuwe omgevingsvergunning aangevraagd“, stelt Nic Cattebeke. Hij is een van de weinige buren van de site-Essers. “In de Wittestraat staan er niet veel huizen. In een straal van één kilometer rond het terrein is er zelfs geen enkel woongebied te vinden.”

Aangepaste vergunning

“De aangevraagde omgevingsvergunning ziet er normaal uit, behalve dan dat Essers vraagt om op de site afgeleiden van kalkoenen te kunnen opslaan. Dat zijn bijvoorbeeld veren of kalkoenvellen. Met andere woorden: Essers neemt in zijn omgevingsvergunning al Volys Star mee.” Nic, die een landbouwbedrijf runt, vreest ook dat het niet bij opslag alleen zal blijven. “Ik hoorde al dat ze in Heule ook een slachtlijn zullen opstarten. Of dat veel hinder met zich mee zal brengen? We zullen zien. (korte stilte) Weet je, toen er sprake van was dat Ikea naar het Kortrijkse wou komen, heb ik die site aangeprezen bij stad Kortrijk. Ze is groot genoeg. Maar die terreinen werden niet weerhouden.”

(AXV-IB-CHH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier