Kaartspel moet buitenlandse investeerders naar West-Vlaanderen lokken

Het kaartspel is ontworpen om een van de componenten van een actieplan, dat West-Vlaanderen op de kaart wil zetten als uitvalsbasis voor internationaal ondernemen, uit te spelen. © SVK
Stefan Vankerkhoven

De task force, die eerder dit jaar op initiatief van de Provincie opgericht werd om de West-Vlaamse ondernemingen te wapenen tegen de Brexit, heeft een originele manier bedacht om buitenlandse investeerders te lokken: het kaartspel ‘West-Flanders, gateway to Europe’ legt letterlijk de troefkaarten van onze provincie op tafel.

Carta Mundi heeft 3.000 kaartdoosjes gedrukt, die door Flanders Investment & Trade vooral bij potentiële investeerders uit de Gemenebest landen zal verspreid worden. “Bijna 20 procent van de West-Vlaamse export is bestemd voor het Verenigd Koninkrijk”, zegt gedeputeerde Jean de Bethune.

Brexit opportuniteit

“Onze open economie verplicht ons om proactief te handelen. Laat ons van de Brexit een opportuniteit maken om internationaal uit te pakken met onze West-Vlaamse troeven. Die zijn onder andere onze havens, onze logistieke sector, onze voedingsindustrie, onze textielsector, onze innovatieve bedrijven en onze blauwe energie. Eenmaal de Brexit er is, zal Londen voor de Gemenebest haar rol als toegangspoort tot Europa verliezen. Gezien onze ligging kan West-Vlaanderen die nieuwe ‘gateway’ worden.”

Leveranciers

Dit kaartspel is een van de componenten van een actieplan, dat West-Vlaanderen op de kaart wil zetten als uitvalsbasis voor internationaal ondernemen. “Met deze ‘tool’ willen wij tegelijkertijd de levering van grondstoffen veilig stellen door toeleveranciers aan te trekken“, aldus Jean de Bethune. Volgens John Verzeele heeft Flanders Investement & Trade in het Verenigd Koninkrijk alleen al 150 mogelijke investeerders op het oog, die gericht zullen bestookt worden met het kaartspel, als startschot van een positieve dialoog. Jonathan Schuermans van UNIZO hoopt tegelijkertijd hooggekwalificeerde werknemers uit het buitenland aan te trekken. Voor Bert Mons van Voka West-Vlaanderen is de tijd rijp om onze typisch West-Vlaamse bescheidenheid te laten varen…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier