K9 Detection uit Bredene traint honden om drugs, explosieven en… coronabesmettingen op te sporen

We zien links bedrijfsleider Johan Weckhuyzen van K9 Detections met hond Primo en zijn medewerkers Shane Vanacker met hond Qointreau en Bart Boudens met hond Olaf.©Peter MAENHOUDT
We zien links bedrijfsleider Johan Weckhuyzen van K9 Detections met hond Primo en zijn medewerkers Shane Vanacker met hond Qointreau en Bart Boudens met hond Olaf.©Peter MAENHOUDT
Hannes Hosten

K9 Detection liep volop in de kijker met zijn honden die KVO-spelers succesvol testen op corona. Maar het Bredense bedrijf is al tien jaar actief: als bewakingsfirma en sinds een drietal jaar ook als trainingscentrum voor detectiehonden. Zaakvoerder Johan Weckhuyzen (61) heeft al jaren internationale ervaring met het opleiden van honden.

K9 Detection is gevestigd in een ruim bedrijfsgebouw aan de Brugsesteenweg in Bredene. Daar bevinden zich de kantoren van de bewakingsfirma en het trainingscentrum voor detectiehonden. Johan Weckhuyzen en drie medewerkers leiden er honden op om te speuren naar illegale migranten, drugs, explosieven en nu ook naar coronabesmettingen. Het bedrijf omvat ook een bewakingsfirma met 30 vaste en 20 losse medewerkers en het hondenpension Best Friends, gerund door Johans vrouw Carine Reynders en drie medewerkers op hun thuisadres in Stalhille.

Hoe lang ben je al bezig met honden?

“In 1984 behaalde ik mijn diploma aan de VUB en kocht mijn eerste hond. Honden en paarden waren altijd al mijn dada. Ik werd lid van de toenmalige Bredense hondenclub Bredunia en nam aan wedstrijden deel. In 1988 kocht ik mijn tweede hond, een Lakense herder. Een fantastische hond met wie ik 15 kampioenstitels haalde en drie keer wereldkampioen werd. Zo kwam ik in contact met topafrichters en topfokkers. Ik begon Europese en wereldkampioenschappen te organiseren voor Belgische herders. Dat alles leidde ook tot de oprichting van de FMBB, de wereldfederatie van Belgische herdershonden, waarvan ik nog altijd voorzitter ben. In 1995 begonnen we het hondenpension Best Friends.”

Hoe kwam je dan bij opsporings- en bewakingshonden terecht?

“Vooral vanuit Frankrijk kwam heel wat vraag naar bewakings- en politiehonden. In 1992 begon ik als amateur met de aan- en verkoop van zo’n honden. Mijn eerste klant was de Franse luchtmacht. In 2008 kwam de vraag van Joseph Russella, een Franse ex-militair die naar de privé was overgestapt en intussen een vriend was geworden, om samen een privébedrijf op te starten dat explosievenhonden opleidde. Dat was het begin van K9 Detection.”

Jullie startten als bewakingsfirma?

“Ja, onze mensen en honden voeren opdrachten uit voor de privésector: bewaking van bedrijven, explosieven zoeken op de luchthaven, illegale migranten opsporen in de haven van Zeebrugge en patrouille-opdrachten op evenementen. Wij hebben losse medewerkers, met hun eigen hond, en vaste personeelsleden, die een hond van de firma meenemen.”

Waarom begon je ook nog een trainingscentrum?

“Omdat in België geen erkend opleidingscentrum voor explosievenhonden bestond, moesten wij onze honden daarvoor in het buitenland laten opleiden. Wij gingen naar Parijs, maar dat was een dure zaak. Daarom wilden we een eigen opleidingscentrum, maar tot op vandaag zijn we niet erkend om explosievenhonden op te leiden en explosieven te stockeren. We moeten dus nog altijd naar Parijs, al is in coronatijden wel een tijdelijke uitzondering gemaakt. We leiden hier dus voorlopig wel honden op om explosieven te zoeken, maar ook om drugs, migranten en nu ook coronabesmettingen op te sporen.”

“Coronatest met hond is 100 procent betrouwbaar”

Hoe lopen die coronatesten?

“Heel goed. De betrouwbaarheid is 100 procent en de hond loopt zelfs wat voor op de gewone PCR-test. Mensen die door de hond positief worden bevonden, leggen nog een negatieve PCR-test af, maar blijken enkele dagen later toch een positieve coronatest af te leggen. Deze week nog hadden we een meeting over de hondentesten met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en mensen uit 24 landen. De vaststellingen zijn overal dezelfde.”

Hoe doet de hond dat eigenlijk?

“De hond ruikt geen virus, maar wel de specifieke geur die ons immuunsysteem afgeeft in het gevecht tegen het virus. Dat ruikt voor elke ziekte anders. In vier tot zes weken kan je er een hond voor opleiden. We testen nu één of twee keer per week spelers en staf van KVO. De test is niet officieel erkend, maar wel erg bruikbaar en veel aangenamer dan een PCR-test. Een watje onder de oksels wrijven is veel eenvoudiger dan zo’n wisser in de neus. Die watjes worden dan naar ons bedrijf gebracht, waardoor je nooit een hond te zien krijgt als je een test ondergaat.”

Kunnen honden ook coronatests doen op plaatsen waar veel mensen samenkomen?

“Ja en neen. Ze kunnen het zeker, maar er is natuurlijk het risico dat de hondengeleider besmet raakt. Met de watjes is dat niet zo, want die bevatten geen virus.”

Welke honden behoren tot je team?

“Veel Belgische herders, maar ook een Labrador. En voor de coronatesten zetten we drie Beagles in. Maar dat is puur toeval.”

K9 Detection

Privé: Johan Weckhuyzen (61) is uit Nieuwpoort afkomstig, liep middelbare school in Oostende en studeerde lichamelijke opvoeding aan de VUB. Hij woont nu in Stalhille met zijn vrouw Carine Reynders. Er zijn twee kinderen: Yiri (28) en Evi (26), allebei actief in het bedrijf.

Bedrijf: In 2008 startten Johan en een Franse vennoot K9 Détéction Cyno, een Frans-Belgisch bedrijf dat explosievenhonden opleidde en inzette. Door het grote succes begon in 2011 een aparte, Belgische firma. Aanvankelijk bewakingsfirma met honden, sinds 218 ook trainingscentrum voor detectiehonden aan de Brugsesteenweg in Bredene.

Medewerkers: een 40-tal en nog een 20-tal voor losse opdrachten.

Omzet: Net geen 2,5 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier